Teljes levelezésünket törölheti a Microsoft OneCare

Teljes levelezésünket törölheti a Microsoft OneCare

2007. március 12. 10:18, Hétfő
Emailhez csatolt vírus felismerésekor a Microsoft OneCare hajlamos sokkal több kárt okozni mint hasznot: előfordulhat, hogy a biztonsági szoftver teljes korábbi levelezésünket letörli.

Egy korábban már kijavított komoly hiba újra felbukkant a Microsoft One Care új, 1.5-ös verziójában. Olyan esetben, ha a program egy beérkező emailben csatolt vírust észlel, ahelyett hogy karanténba tenné azt a bizonyos emailt, időnként jobb esetben karanténba helyezi, de gyakran egyszerűen törli a .pst vagy .dbx fájlokat. Ezek a fájlok tartalmazzák a számítógépen a teljes levelezésünket, címlistánkat és egy sereg egyéb adatot, szóval felmérhetetlen károkat okozhat. A törölt .pst vagy .dbx fájlok helyreállítása csak akkor lehetséges, ha olyan szerencsések vagyunk hogy a program azokat karanténba tette, ellenben ha törölte, akkor viszont már nincs remény.

Ez valószínűleg az egyik legelképesztőbb és legnagyobb hiba a számítástechnika eddigi 30 éves történelme alatt. A jelenség egy évvel ezelőtt már jelentkezett, de az 1.0-ás verziószámú One Care-ben ki lett javítva. Az utána közetkező béta verzióval szintén nem volt ilyen probléma, a OneCare 1.5-ösben viszont valahogy újra előjött.


"Azon dolgozunk, hogy kiderítsük, miért törli a OneCare teljesen az Outlook .pst és Outlook Express .dbx fájlokat abban az esetben ha bennük olyan email van amihez vírus van csatolva" - mondta a Microsoft szóvivője, és azt is hozzátette, hogy a hiba a március 13-án megjelenő frissítéssel lesz kijavítva.

A Microsoft OneCare pályafutása igencsak döcögve indult. Éppen nemrégiben érte kritika, mivel utolsóként szerepelt egy teszten, melyen a vírusok elleni védelemben nyújtott hatékonyságát vizsgálták. Ez az újabb komoly probléma szintén biztosan nem tesz majd jót hírnevének.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások