Gát az egységes mobil környezet hiánya

Gát az egységes mobil környezet hiánya

2007. március 13. 21:41, Kedd
A sokféle mobiltelefon operációs rendszer akadályozza a mobiltelefonos szolgáltatások fejlődését, állítják szakértők.

A világ számítógépeinek több mint 95 százalékán Windows vagy valamilyen Unix/Linux van, míg a mobiltelefonok esetében teljesen más a helyzet. A világon 2.5 millió mobiltelefonon több tucat rendszer fut. Szakértők szerint ez a helyzet komolyan korlátozza a mobiltelefonos szolgáltatások fejlődését.

Tony Cripps, londoni Ovum telekommunikációs tanácsadó cég elemzője szerint "Egyszerűen túl sok operációs rendszer létezik, és ez nagyon megnehezíti a kis szoftvergyártók helyzetét." A mobilszolgáltatóknek sem használ ez a helyzet, mivel minden esetben ha új szolgáltatást szeretnének bevezetni, azzal kell szembenézniük, hogy a szolgáltatás kompatibilitási okok miatt mindig csak meghatározott típusú készülékeken fog működni. Ennek megfelelően kevesebb bevételre számíthat az adott szolgáltatás beindításából. Többféle rendszer párhuzamos használata a szolgáltatóknak viszont drága és időigényes.

Faraz Hoodbhoy, a PixSense elnöke szerint a rengeteg operációs rendszer miatt drága a multimédiás telefonokra való szoftverek fejlesztése. "Ez nem olyan mint a számítógépek esetében, ahol az internetről bármikor le lehet tölteni bármit. A mobil ágazatban sokkal nagyobb akadályok vannak a fejlesztésben." - mondta Hoodbhoy. Egy szoftverfejlesztőnek a piac földrajzi elhelyezkedését is figyelembe kell vennie. Észak-Amerikában például a Windows Mobile a legnépszerűbb, Európában viszont a Symbian dominál.

A Vodafone nemrég úgy döntött, csak olyan mobiltelefonokat fog árulni, melyeken Windows Mobile, Symbian Series 60 vagy Linux operációs rendszer van. Arun Sarin, a Vodafone elnöke elmondta: "Le kell csökkentenünk a telefonjainkon futó operációs rendszerek számát. Nem mondom hogy egyetlen rendszer legyen, lehet néhány, de nem túl sok. Kevesebb operációs rendszerrel könyebb lesz szolgáltatásokat nyújtani."

Andy Brannan, a Symbian igazgatóhelyettese szerint "Amit a Vodafone csinált az elkerülhetetlen volt." A legtöbb gyártó egyszerűbb telefonjait saját fejlesztésű szoftverrel szereli fel, de az "okostelefonokon" - melyekkel rá lehet csatlakozni az internetre vagy lehet email-ezni - más cégek által gyártott operációs rendszer van. Brannan szerint a jövőben saját fejlesztésű szoftverek csak a legegyszerűbb mobiltelefonokon lesznek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások