Kutyák derítik fel az illegális másolatokat

Kutyák derítik fel az illegális másolatokat

2007. március 14. 09:28, Szerda
Malajzia a jövőben két ebet is bevet az illegálisan készült film-, zenei, játék- és szoftverkópiák felderítésére. Az ázsiai ország az első a világon, amelyik ezzel a megoldással próbálja meg felvenni a harcot a kalózok ellen.

A főleg a repülőtereken és a kikötőkben végrehajtott rendőrségi akciókban két, Flo és Lucky nevű fekete labrador vesz részt. "Ez egy olcsó megoldás és ráadásul nagyon hatékony is annak ellenére, hogy a kutyák csupán 10 percet kapnak egy adott konténer átvizsgálására" - jelentette ki Shafie Apdal maláj belkereskedelmi miniszter. A két labrador munkatempója ennek ellenére nagyon gyorsnak számít, hiszen korábban egy biztonsági szakember egy konténer teljes átvizsgálásával akár egy teljes napig is elbajlódott.

Malajzia az Egyesült Államok által készített, az illegális másolatokat számba vevő feketelistán vezető helyen áll, így minden lehetséges megoldást megpróbál bevetni a film-, szoftver-, játék és zenei kalózok elleni harcban. A labradorokat egy hónapon át tesztelik és miután kiértékelték a munkájukat, utána döntenek arról, hogy használják-e tovább a négylábú felderítőket.

Az akcióban részt vesznek a rendőrökön kívül a helyi szerzői jogvédők, illetve az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szakemberei is. Az MPAA 17 000 dollárt költött a kutyák kiképzésére. Ebbe beletartozik az a nyolc hónapos speciális tréning is, amelynek során megtanították az állatokat, hogy reagáljanak az optikai adattárolók gyártásakor használt különleges vegyi- és alapanyagokra, például a polikarbonátra.

A labradorok kiképzését egy észak-írországi szakember végezte, aki speciális feladatokat végző ebek képzésére szakosodott. Flo és Lucky képesek jelezni, ha CD-t vagy DVD-t találnak egy ládában és nem zavarja őket az Észak-Írország hűvös időjárásához képesti kánikula és magas páratartalom sem.

Az illegális másolatok évente 6 milliárd dolláros veszteséget okoznak a kiadóknak, ennek az összegnek a húsz százaléka származik az ázsiai-csendes-óceáni térségből. Tavaly malajziai rendőrök 25 lemezgyártó készüléket foglaltak le, amelyekkel évente akár 87 millió CD-t, illetve DVD-t lehetett volna gyártani. A tervek szerint amennyiben a felderítési arányok jól lesznek, akár egy külön kutyás osztagot is felállíthatnak majd.

A két labradort tavaly már kísérletképpen bevetették több helyen, így például a stanstedi repülőtéren, illetve Mexikóban és Dubaiban is. Szakemberek szerint ugyanakkor a kutyák alkalmazása az illegális másolatok felderítésére inkább egy jó reklámfogás, mintsem valódi megoldás.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások