Jön az első PC-s Blu-ray/HD DVD kombó

Jön az első PC-s Blu-ray/HD DVD kombó

2007. március 16. 11:39, Péntek
Gyors egymásutánban érkeznek a hírek a CeBIT újdonságairól - a jelek szerint a Hitachi és az LG lesznek az első gyártók, amelyek (közös vállalkozás keretében) bemutatják a PC-khez szánt kombó meghajtójukat.

Az értesülés szerint a Hitachi-LG Data Storage (HLDS) a németországi kiállításon rántja majd le a leplet a GGW-H10N jelzésű készülékről, amely egy Blu-ray író, valamint egy HD DVD olvasó kombinációja. A meghajtó 50 GB adatot kiírását biztosítja a dupla rétegű lemezeken, ezzel meglehetősen korán elterjesztheti az "izmosabb" korongokat.



A "Super Multi Blue" néven emlegetett kombó készülék várhatóan mintegy 1200 dolláros áron kerül majd a boltokba, a gyártók ígérete szerint májusban, mégpedig SATA-illesztővel, itt tehát már elhagyják a hagyományos PATA-csatlakozót. A teljesség kedvéért a támogatott formátumok és módok listája: Blu-ray olvasás/írás, HD DVD olvasás, DVD/CD olvasás/írás. Az LG 4x-es írási sebességet szállít a kéklézeres formátumhoz, ami azt jelenti, hogy az egyrétegű, 25 GB kapacitású Blu-ray korongokat mindössze 23-24 perc alatt megírhatjuk.

A cég az élmezőnyben tanyázik, már ami az új optikai szabványok támogatását illeti. Januárban ők dobták piacra az első olyan DVD-írót, amely mindkét nagy felbontású szabvány beolvasásával is megbirkózik, a Hitachival közösen folytatott munka pedig ismét az első helyet biztosítja számukra. Természetesen előfordulhat, hogy a kiállításon egyszerre több gyártó is lerántja majd a leplet hasonló megoldásokról, ám ilyen tervekről egyelőre nem érkezett hír.

A kombó meghajtó megjelenésétől elsősorban a formátumháború csillapodását, esetlegesen lezárultát remélik. Ez azonban még alig kezdődött el, hiszen a két rivális formátum piaci részesedése elenyésző a hagyományos DVD-hez képest, az igazi küzdelem még csak most van kibontakozóban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások