Marad a virtuális határvédelem Texasban

Marad a virtuális határvédelem Texasban

2007. március 23. 18:33, Péntek
A rossz teszteredmények ellenére tovább lobbizik az internetes határvédelem mellett Texas állam első embere. A tervek szerint folytatnák az amerikai-mexikói határ kamerákkal való megfigyelését és a rögzített felvételeket feltennék a világhálóra.

Rick Perry texasi kormányzó először tavaly év végén állt ki a több millió dollárba kerülő program mellett. Miközben egy hónap elteltével pozitívnak értékelte a projektet, a helyi El Paso Times nevű újság közel sem értett egyet ezzel a véleménnyel. A lap az információs szabadságot biztosító törvényre hivatkozva harcba szállt azért, hogy a tesztidőszak eredményeit tartalmazó dokumentumot hozzák nyilvánosságra.

Az anyagból kiderült, hogy a rendszernek köszönhetően összesen tíz illegális bevándorlót füleltek le az amerikai hatóságok. A régióban tavaly novemberben történt 12 000 illegális bevándorlót érintő letartóztatáshoz viszonyítva ez nagyon sovány eredmény. A Texas Border Watch Test Site tavaly november 3-től november 30-ig volt elérhető. Ebben az időszakban a nyolc megfigyelési kamera a nap 24 órájában dolgozott és az általuk rögzített képeket folyamatosan továbbították a honlapra. A portált 221 562-en keresték fel, 27 millió 923 387 oldallekérdezést és 13 000 e-mailt regisztráltak. A teszt 639 órán át tartott. Perry ezután kampányba kezdett azért, hogy a rendszert terjesszék ki, egyúttal támadta Washingtont, amiért a szövetségi kormány túl keveset költ az amerikai-mexikói határ ellenőrzésére.

Az El Paso Times nyilvánosságra hozta a megfigyelési eredményeket, amelyek meglehetősen siralmas képet festettek. A nyolc kamera egy parkolót és egy tavat ellenőrzött. A tíz letartóztatás mellett volt egy drogfogás, amihez kapcsolódóan sikerült megszüntetni egy csempészútvonalat. Hogy mindez egyenes arányban áll-e a 200 000 dolláros költségekkel, azt mindenki döntse el maga. "Nekem 20 000 dollár illegális bevándorlóként nagyon sok pénznek tűnik" - bírálta a kormányzót Norma Chávez, a Demokrata Párt helyi képviselője. Rick Perry irodája úgy reagált a kritikákra, hogy nem a konkrét eredmények a fontosak, hanem az, hogy a rendszernek köszönhetően hány illegális bevándorlót tartottak vissza. A politikus ötmillió dollárt kért a texasi kongresszustól. Ebből az összegből a határszakaszon kamerák százait szerelnék fel.

A terv hasonlít a Wrangler-művelet nevű programhoz, amelyhez Perry idén januárban 100 millió dolláros támogatást kért. A Wrangler-hadművelet kapcsolódik a Rio Grande-művelethez, amelynek célja a határ ellenőrzésének biztosítása félkatonai erőkkel.

Ezek a kísérletek mind Washington gazdaságpolitikájára vezethetők vissza. Mióta Mexikó 1994. január elsején csatlakozott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez (NAFTA) nagyon rosszra fordult az országban az emberek szociális helyzete. Elsősorban a mezőgazdaságban szűnt meg több százezer munkahely, mivel a helyi földművesek nem tudnak védekezni az északi olcsó importáruk ellen. Évente 1,2 millió mexikói kísérli meg az Egyesült Államokba való bejutást, közülük 300-an minden esztendőben életüket veszítik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások