Robotsólyom galambok elriasztására

Robotsólyom galambok elriasztására

2007. március 24. 17:23, Szombat
A Robop nevű brit cég egy olyan, külsőre a vándorsólyom pontos másának látszó robotmadarat fejlesztett ki, amely akár egy asztali számítógéppel, egy laptoppal vagy egy mobiltelefonnal is irányítható.

A nem túl fantáziadús, a vállalat neve után szintén Robopra keresztelt madár a szakemberek szerint elsősorban a galambok elriasztására lehet alkalmas. A madár pontosan úgy néz ki, mint egy vándorsólyom, képes annak hangjának utánzására és úgy is mozog, mint a ragadozó. A kutatóknak azért esett a választása a vándorsólyomra, mert a valódi életben a galambok természetes ellensége.

A robot belsejében egy miniatűr számítógépet helyeztek el, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak és tárolja a hangokat, rikoltozásokat és még a szárnyaival is verdes. A sólyom távirányítható és a szakemberek pontosan nyomon tudják követni az elvileg akár két héten át is működő akkumulátor állapotát, vagy akár újra is programozhatják a különleges égi vadászt és változtathatnak a hangerősségen. A hangidőzítésért egy chip felel, a hangokat egy beszédchip adja ki, a vízálló hangszórót a sólyom farokszárnyába építették.

A gazdák számos mozgási mintából választhatnak, de a Robop munkatársai azt ajánlják, hogy mindenki maradjon a szabványos, előre beprogramozott mintáknál. Az eddigi tesztek sikeresek voltak. Solymászok szerint viszont a galambok könnyen kiismerhetik a robotmadarakat, így az elriasztás egy idő után már nem lesz eredményes.

A mesterséges példányokat eddig városközpontokban, cégeknél, farmok raktáraiban és épületekben helyezték el, de akár még egy golfpályán is beválhatnak. A liverpooli városvezetés most tíz robotvándorsólymot szeretne vásárolni, hogy elriasszák a galambokat. Mivel a település lesz jövőre Európa kulturális fővárosa, így a probléma megoldása egyre sürgetőbb. Egy szabvány Robop 1850 fontot (2750 eurót) kóstál, ehhez jönnek még az egyéb kiegészítők (tartóberendezések stb.) költségei. Egy átlagos kiszerelésben két madár és hat tartóberendezés található.

Magyarországon nem a galambok, hanem a seregélyek okoznak sok problémát. A híradásokban sokszor hallhatunk a seregélyek kártételeiről, hiszen nyáron a cseresznye, ősszel pedig a szőlőt dézsmálják meg - olvasható a GATE Zöld Klub honlapján, így alighanem hazánkban is nagyon örülnének a gazdák ennek a megoldásnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások