Nem hiányzik mindenkinek az internet

Nem hiányzik mindenkinek az internet

2007. március 25. 11:25, Vasárnap
A tengerentúlon a háztartások csaknem egyharmadában nincs internetelérés, és a közeljövőben nem is tervezik a csatlakozást. Az indok egyszerű: sokan nem látják, miért lenne szükségük a világhálóra.

A Park Associates által készített National Technology Scan második kiadása szerint az amerikai háztartások 29 százalékánál egyelőre hiányzik az internetelérés és ez a közeljövőben sem fog változni, mivel az érintetteknek egyáltalán nem hiányzik az információs sztráda. Az összesen mintegy 31 millió igazolt hiányzó tulajdonosai nem látják szükségét a csatlakozásnak, az indokok megoszlása azonban igencsak érdekes.

A konok kívülmaradók 44 százaléka nemes egyszerűséggel úgy indokolja tartózkodását, hogy az égvilágon semmi nem érdekli az interneten, ezért nem tart igényt egy otthoni elérésre. A második legnagyobb tábor tagjainak - egészen pontosan 17 százalék - elképzelése sincs arról hogy a világhálót hogyan kell kezelni, azon miként tudna eligazodni. 14-14 százalék rendszeresen internetezik a munkahelyén, illetve jelenleg nem tudná állni egy otthoni számítógép beszerzésével járó költségeket. 8 százalék véli úgy, hogy az elérés költségeit nem tudná állni, míg 3 százalék kénytelen tudomásul venni, hogy számára - otthona számára - egyelőre nem elérhető az internet.



2006-ban ugyanakkor az összes háztartások több mint felében, 52 százalékában már szélessávú elérés volt megtalálható, további 17 százalék még a hagyományos dial-up vonalon kecmergett a világhálón, 2 százalék tervezte a beszerzést és csatlakozást, míg a maradék 29 százalék tart ki továbbra is a távolmaradás mellett. Szakértők szerint ez utóbbi tábort leginkább a szórakoztatói - elsősorban televíziós - ajánlatokkal tudják elcsábítani, ezen két terület ötvözésével (IPTV stb.) még többen gondolkodnának el a váltáson.

Itthon az NHH legutóbbi gyorsjelentése szerint a tavalyi 50 százalékos növekedés után januárban is folytatódott a szélessávú internet-hozzáférések számának gyors növekedése. Ez január végén 939 ezer hozzáférést jelentett a december végi 906 ezer és a 2006 január végi 615 ezer után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások