A Google Apps mint MS Office alternatíva

A Google Apps mint MS Office alternatíva

2007. március 27. 09:35, Kedd
Cégeknél és magánszemélyeknél egyaránt megterhelő lehet a mindennapi élet során az alapszükségletnek minősülő jogtiszta szoftverek megvásárlása. Ezen a helyzeten egyes termékek egyeduralma csak ront.

A Microsoft Office valami olyasmi, amit a számítógépes világban ha tetszik ha nem, muszáj használnunk. Olyan cégeknél ahol sok munkaállomás van, tetemes költséget jelent minden jogtiszta szoftver beszerzése, de a legtöbb családnak is gondot okoz a Windows és Office megvásárlása - pedig mindkettő nélkülözhetetlen. Éppen ezért több olyan irodai szoftvercsomag is napvilágot látott már, mely az egyeduralkodó MS Office helyett alternatívaként próbál szolgálni. Ezeknek a kompatibilis szoftvereknek legfőbb előnyük a Office-al szemben olcsóságuk, vagy esetleg ingyenességük.

Jelen esetben is erről van szó: a Google Apps - amely a Google Apps for Your Domain utódja - egy Google alkalmazásokból álló programcsomag. Van benne levelezőprogram, WYSIWYG weboldal szerkesztő, naptár, csevegőprogram, valamint online szövegszerkesztő és táblázatkezelő.

Cégek, szervezetek, tanintézmények és magánszemélyek ingyenesen használhatják a Google Apps programcsomag alapverzióját. Valószínűleg a kisvállalkozásoknak lesz nagyon előnyös, mivel használata nem jár költségekkel, és használatához semmilyen előképzettség nem szükséges: a programcsomag több olyan eleme, mint a naptár, levelezés, szövegszerkesztő és táblázatkezelő a Google szerveréről futnak, ezért a felhasználónak nem kell bajlódnia a telepítéssel vagy frissítéssel. Természetesen adminisztrátori jogokkal egy webes felületen keresztül lehetséges a különféle beállítások, testreszabások elvégzése is.

A Google Apps használatához csupán egy érvényes doménre van szükség. A programcsomag alapverziója tehát ingyenes, a Premier verzió viszont 50 dollárba kerül évente. Az alapverzió funkciók tekintetében majdnem azonos a fizetős verzióval, tehát a mindennapi felhasználóknak észrevehetetlen a különbség, a lényeg a háttérben van: a fizetős verzióhoz telefonos ügyfélszolgálat, hirdetésmentes felület, és 2 helyett 10 GB-os email tárterület tartozik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások