Apple - EMI: másolásvédelem nélkül árult zenék

Apple - EMI: másolásvédelem nélkül árult zenék

2007. április 3. 00:09, Kedd
Üzleti megfontolásból az Apple és az EMI a CD-n kiadott zenei anyagok 90%-át mindenféle másolásvédelem nélkül fogja forgalmazni. Még nem lehet tudni mi lesz ennek a következménye.

Az Apple és az EMI bejelentette, hogy mostantól az EMI tulajdonában lévő zenei anyagok nagy része másolásvédelem nélkül fog megjelenni. Annak érdekében, hogy a két cég ne okozzon zavarokat a piacon, nem csak az Apple iTunes boltjában, hanem más kereskedelmi egységeken keresztül is így fogják terjeszteni a zenei anyagokat. A 256 kbites AAC-ben kódolt számok darabja 1 dollár 29 centbe fog kerülni. A korábbi, 128 kbites, még másolásvédett EMI számok "upgradelése" (azaz a DRM eltávolítása) is lehetséges számonként 30 centért.

Ezzel az üzleti fogással kapcsolatban egyelőre megoszlanak a vélemények. Több lemezkiadó szerint a cégek elhamarkodták ezt a lépést: "Ez elég problematikus. Az EMI nem mérte fel eléggé a piacot, és nem tudja milyen lesz a reakció ha nyitunk a másolásvédelem eltörlése felé." - mondta az egyik kiadó képviselője. Eddig ugyanis a zeneipar kikerülte az MP3-as formátumot és más, DRM-mel védhető formátumokat helyezett előtérbe. "A kérdés az, hogy ez segít-e majd nekünk a piac növelésében, és vajon milyen hatása lesz a szerzői jogokkal kapcsolatos visszaélésekre." - tette hozzá a konkurens munkatársa.

Steve Jobs már hónapokkal ezelőtt is tárgyalt a négy legnagyobb lemezkiadóval - többek között az EMI-al -a másolásvédelem nélküli zenei anyagok internetes értékesítéséről. Jobs azzal érvelt, hogy a zenei anyagok másolásvédelem nélkül való online értékesítésének igenis van üzleti haszna. Minden nagy lemezkiadó kísérletezett már a DRM nélküli lemezkiadással, változó sikerrel. Az EMI legnagyobb próbája Norah Jones "Thinking About You" című lemezének januári - DRM nélküli - megjelenése volt, a Sony pedig még a múlt nyáron csinált hasonló kísérletet Jessica Simpson "A Public Affair" című lemezével.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások