Per a Microsoft ellen a "Vista Capable" matrica miatt

Per a Microsoft ellen a "Vista Capable" matrica miatt

2007. április 5. 09:32, Csütörtök
Sok "Windows Vista Capable" matricával ellátott PC került eladásra a Vista megjelenése előtt, viszont kiderült, hogy ettől még lehetnek problémák a Vistával. A megtévesztés miatt beperelték a Microsoftot.

Bírósági per indult a Microsoft ellen egy tavaly indított akció miatt, melynek során bizonyos asztali és laptop számítógépeken megjelent a "Vista Capable" matrica. A jelzés egyértelműen arra utalt, hogy a megvásárolt számítógép hardveres felépítése megfelel a jövőbeli Windows Vista kívánalmainak. A várva várt Vista megjelenése ugyanis köztudottan sokat késett, ezért Microsoft nyilván szerette volna, ha nem lassulnak le a PC eladások a Vista késlekedése miatt.

Azonban a különféle online és nyomtatott reklámanyagokban a Microsoft és a kereskedők nem emelték ki, hogy ez csak a Windows Vista alapverziójára érvényes, és a fejlettebb Vista verziókra és funkciókra nem vonatkozik, és ezt a matrica sem jelzi. A Seattle-i Körzeti Bíróságon indított per vádírata szerint nagyon sokan vásároltak "Vista Capable" matricával ellátott számítógépet azzal a szándékkal, hogy később Windows Vistát futattnak majd rajta, de kiderült, hogy olyan Vista funkciók, mint például az Aero Glass, Flip3D, és Media Center nemigen működnek - ezeken a gépeken többnyire csak a fapados Windows Vista Home Basic hajlandó futni.


Ezzel kapcsolatban Linda Norman, a Microsoft jogtanácsosa nyilatkozatában azt közölte: "Nagy különbség van a tények és a keresetlevélben foglaltak között. A Microsoft mindent megtett annak érdekében, hogy megfelelően informálja nemcsak a vevőket, hanem a számítógép gyártókat és kereskedőket is a Windows Vista különféle verzióinak hardverkövetelményeiről."

Közben számtalan elégedetlen vásárló panaszkodik amiatt, hogy becsapva érzi magát, mivel a "Vista Capable" matricával ellátott gépén futtatott Vistával különféle komoly problémák vannak, mivel a Vista sok hardverrel nem kompatibilis, illetve sokféle funkció nem is működik. Lényegében ilyen esetekben csak a teljesen fapados Vista Home Basic használható, amit viszont szinte senkinek sem kell.

Norman szerint viszont attól, hogy a Vista Home Basic-ben nincs meg minden funkció, attól még igenis egy Windows Vista. "Mindenki, aki "Windows Vista Capable" matricás számítógépet vásárolt használhatja a Vista alapfunkcióit. Valóban léteznek különféle Vista verziók melyek további szolgáltatásokat nyújtanak, viszont az alapverziós Vista Home is nagyon nagy előrelépést jelent a Windows XP-vel szemben, különösen a biztonság, megbízhatóság és összeségében véve a használati érték szempontjából." - mondta Norman.

Sokan elégedetlenek mert igenis becsapva érzik magukat, a Microsoft pedig természetesen a jogi paragrafusokba kapaszkodva fogja megpróbálni édeni igazát. A kérdés az, valójában kinek van igaza?

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások