Nem a warez miatt látogatják a YouTube-ot

Nem a warez miatt látogatják a YouTube-ot

2007. április 5. 09:48, Csütörtök
Egy friss felmérés szerint a videómegosztó portálról szerzői jogi problémák miatt eltávolított alkotások a kínálat kevesebb mint egytizedét tették ki, a látogatóknak pedig alig 6 százalékát érdekelték.

A Vidmeter.com közzétette felmérését, amelyben elsősorban az engedély nélkül feltöltött - és később eltávolított - videók hatását, népszerűségét vizsgálták meg közelebbről. Dacára a hatalmas sajtóvisszhangnak és a felhajtásnak, úgy tűnik, hogy ezek az alkotások nem sok vizet zavartak és egyáltalán nem váltottak ki olyan érdeklődést, amitől a jogtulajdonosok annyira tartottak és tartanak még most is.


A megvizsgált mintegy 6700 különösen népszerű videóból alig 621 volt kifogásolható szerzői jogi szempontból és került le az oldalról külső nyomásra. Ezeket azonban a látogatók alig 6 százaléka tekintette meg, vagyis nem sok befolyást gyakoroltak a portál népszerűségi mutatóira - így a YouTube-ot sem lehet azzal vádolni, hogy kalózvideókkal igyekszik minél nagyobb elismertségre szert tenni az internetezők körében. A tanulmány ráadásul a december és március között legnépszerűbbnek bizonyult felvételeket vizsgálta meg, így meglehetősen érdekes következtetésekre juthatunk a kapott eredmények alapján.


A Viacom - amely márciusban 1 milliárd dollárra perelte be a portált, mégpedig éppen a kifogásolható alkotások közzététele miatt - azonnal alapjaiban tévesnek és elfogultnak minősítette a tanulmányt, kihangsúlyozva, hogy a Vidmeter.com jelentősen alábecsüli a kalózvideók számát. Ők arra hivatkoznak, hogy több tulajdonos nem küldött hivatalos értesítést a Google-nek és ez nem jelent meg az eltávolított alkotások oldalán, így rengeteg példány kimaradt az összeszámlálásból. Ráadásul a portál felépítése miatt nem is kaphatunk pontos számot, mivel lehetetlen akár csak felbecsülni a valós adatokat.

Rögtön hozzátették azonban, hogy még ezek az alacsony számok is bizonyítják, hogy tömeges méreteket öltött a kalózkodás, a felvételek engedély nélküli felhasználása, vagyis alaptalannak tekinthető a Google védekezése, amely szerint ilyesmiről nincs szó.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások