Töltsük fel mobilunkat - konnektor nélkül!

Töltsük fel mobilunkat - konnektor nélkül!

2007. április 11. 17:04, Szerda
A jövőbeli "nanogenerátor"-al lehet hogy egy nap mobilunk vagy PDA-nk feltöltéséhez csupán sétálnunk kell majd egy kicsit, vagy a lemerült kütyüt rá kell csatlakoztatnunk a vérkeringésünkre.

A Georgia Tech bemutatta a "nanogenerátor" prototípusát, mely a fizikai mozgásunk, hanghullámok vagy a vér vagy egyéb folyadékok keringéséből nyeri ki a hordozható eszözeinkhez szükséges elektromos áramot. A dolog ma még talán ijesztőnek hat, de a haditechnika alapjain nyugvó készülékek néhány év múlva elvileg már kaphatóak lesznek.

Kutatók máris merész megállapítást tettek, miszerint az ilyen apró generátoroknak köszönhetően egy nap talán már nem is lesz szükség elemekre és akkumulátorokra. "Egy cipőbe szerelt ilyen szerkentyű birtokában járkálás közben tudnánk előállítani a mobil eszközünkhöz szükséges elektromos energiát" - mondta Zhong Lin Wang, a Georgia Tech's School professzora. Wang professzor azt jósolja, hogy a prototípusra épülő berendezés öt éven belül kapható lesz a kereskedelmi forgalomban.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Wang szerint egy ilyen megoldás sok területen hasznos lesz majd. "A hadseregben egy ilyen generátor táplálhatja például a bombadetektorokat vagy a hordozható biokémiai érzékelőket. A gyógyászatban egy testbe implantált verzió táplálhatja az olyan elektromos berendezéseket, mint amilyen például egy vérnyomást ellenőrző rendszer. A sokat utazó személyeknek pedig szintén nagyon hasznos, mivel biztos hogy nem merül le mobiltelefonjuk vagy bármilyen mobil eszközük, akármennyit is utaznak.

Wang professzor nanogenerátora lényegében úgy működik mint egy miniatűr szélmalom vagy vizierőmű. A készüléken belül mikroszkópikus méretű tekercsek mozognak oda-vissza minden egyes megmozdulásnál. Mozgás közben ezek egy szilicíum elektródával érintkezve parányi elektromos szikrákat hoznak létre. Wang szerint egy ilyen készülékbe a jövőben több millió, vagy akár milliárd parányi cink-oxid vezetéket is el lehet majd helyezni.


Wang elmondása szerint "A tudományos koncepcióból mostanra prototípus lett" - de a kutatóknak még sok tennivalójuk van a sorozatgyártásig. Wang professzor szerint az elkovetkező hónapokban először is azon fognak dolgozni a tudósok, hogy a készülék a jelenleginél nagyobb áramerősséget tudjon produkálni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások