Veszélyben Bill Gates világelsősége

Veszélyben Bill Gates világelsősége

2007. április 12. 23:59, Csütörtök
Bár továbra is a Microsoft fő tulajdonosa, Bill Gates a világ leggazdagabb embere, de a milliárdosok listájának második helyén a napokban változás történt, az amerikai Warren Buffettet ugyanis megelőzte a mexikói Carlos Slim Helú.

A mexikói telekomkirály vagyona 53,1 milliárd dollár a jelenlegi árfolyamok alapján, szemben Buffett 52,4 milliárd dollárjával. Slimnek akár arra is esélye lehet, hogy megelőzze a listát 13 éve vezető Bill Gatest, az amerikai milliárdos vagyona ugyanis 56 milliárd dollárt ér, azaz 3 milliárd dolláros gyarapodással helyet cserélhetnek a szupergazdagok. Ez nem is kizárt annak fényében, hogy Slim vagyona két hónap alatt 4 milliárd dollárral nőtt, elsősorban annak köszönhetően, hogy a tulajdonában levő Carso Global Telecom árfolyama 15 százalékot ment fel ezen idő alatt, az America Movil pedig 4 százalékkal értékelődött fel. Buffett Berkshire Hathaway nevű társasága mindeközben kismértékben vesztett az értékéből.

Slim az utóbbi 14 hónapban 23 milliárd dollárral lett gazdagabb, ami szintén irigylésre méltó teljesítmény, bár el kell ismerni, hogy ez nagy mértékben a milliárdos tulajdonában levő cégek kvázi-monopolhelyzetéből adódik. Slim vagyona a mexikói éves GDP 7 százalékára rúg. Ha Gates ekkora részesedéssel bírna a saját hazájában, akkor 874 milliárd dollárja lenne - írja a Forbes.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások