Saját videólejátszót mutatott be az Adobe

Saját videólejátszót mutatott be az Adobe

2007. április 17. 10:41, Kedd
A cég bemutatta új médialejátszójának előzetesét, amely állításuk szerint megoldhatja a szerzői joggal és kalózmásolatokkal kapcsolatos jelenlegi vitákat. A megoldás keretében letölthetünk és előre beprogramozhatunk különböző internetes tartalmakat.

A nem túl meglepő módon Adobe Media Player névre keresztelt szoftver a cég jól ismert Flash lejátszójára épül, annak egyfajta kiterjesztése, tökéletesítése. A cég sajtóközleménye szerint a program lehetővé teszi az internetes videók megtekintését, azok letöltését és lejátszását, amikor éppen nem kapcsolódunk a világhálóra, illetve lehetővé válik az egyes műsorok beprogramozása, amennyiben az adott időpontban más dolgunk akad.

A technikai részletek kimaradtak a tudósításokból, mindössze annyit tudhattunk meg, hogy a lejátszó szabadon hozzáférhető, nyílt technológiákra épül, mint az RSS vagy az SMIL. A tartalmakat természetesen a böngészőn kívül nézhetjük meg, a streamelés mellett megjelenik a hagyományos, a progresszív, valamint a védett letöltés. A cég véleménye szerint ezzel megoldást nyújtanak a szerzői joggal védett tartalmak interneten keresztül történő terjesztésének kérdésére, mégpedig egy olyan platform keretében, amely az értékesítésnek (nyilván a fizetős letöltéseknek), a jogvédelemnek és a kísérő reklámoknak is megfelelő teret biztosít.

Maga a szoftver a vállalat egyéb termékeire épül, illetve azok funkcióit veszi igénybe. Megtalálható itt a jól ismert Adobe Flash Player, az új Flash CS3 Professional csomag, a Flash Media Server 2, a mobil eszközökhöz szánt Flash Lite, a Creative Suite 3, valamint az Adobe Media Encoder, amely a tartalmak tömörítését és lejátszását biztosítja. Az ígéretek szerint a lejátszó az elődhöz hasonlóan ingyenes marad, szabadon terjeszthető lesz, az Apollo fejlesztői környezet révén pedig a Flash-től kezdve a PDF-en át a HTML-ig minden formátumot felhasználhatunk a tartalmak összeállításához, azok kiegészítéséhez.

Az Adobe Media Player előzetese a cég weboldaláról lesz letölthető, a pontos időponttal még adósak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások