A Robinson család titka - Jetsonék vagy Mézgáék?

A Robinson család titka - Jetsonék vagy Mézgáék?

2007. április 20. 10:06, Péntek
Az idei tavaszra a Disney egy laza csuklómozdulatokkal dobta a beszélő állatos meséket és helyükre egy futurisztikus, időutazós scifit passzírozott, de szerencsére ebben is énekelnek. Mert anélkül nem Disney a Disney.

Scifi ide vagy oda, a film mégis napjainkban kezdődik, mégpedig egy árvaházban. Egy ügyeletes feltalálózseni tengeti itt mindennapjait, és szobatársa legnagyobb örömére éjt-nappallá téve dolgozik legújabb agymenésein, hogy azok természetesen a főpróbán mindig kudarcot valljanak. Persze ez hősünket, Lewis-t eleinte nem lankasztja és belevág az iskolai feltalálóversenybe, ahova is tényleg egy szenzációs újdonságot tervez. Csakhogy Lewis terveire másnak is fáj a foga és ez események sebes láncolatát indítja be.


Természetesen időutazós sztorihoz friss 3D-s grafika dukál, mely olykor kifejezetten pofás, olykor fröccsöntött, de átlagszínvonalban nem éri el a vezető Dreamworks vagy Pixar produkciók színvonalát. A készítők - talán a gyerekszereplőknek is köszönhetően - ezúttal azzal sem igazán vesződtek, hogy ismert hangokkal reklámozzák filmjüket. Bár egy két mellékszereplőnek ismertebb név kölcsönzi hangját (Laurie Metcalf vagy Angela Basset), de a hazai nézőt úgysem fogja különösebben érdekelni, hiszen ha Disney-film kerül a mozikba, akkor szinte biztosra vehető a szinkron, amiben ezúttal sem kell csalódnunk minőségi oldalról.

Viszont a filmben... No, igen. Felemás érzések tolulnak fel az emberben, mert az első 15-20 perc parádés, igazi karakter - vígjátékként indul a film. Ekkor még szó sincs időutazásról és űrhajókról, mindössze egy srác szerencsétlenkedéseiről. Eközben megismerjük az utóbbi évek egyik legötletesebb animációs karakterét, Bogyót, Lewis kávéfüggő szobatársát, akinek majd minden mondata nevetésre ingerli a nézőt, valamint a feltalálóverseny karaktereit, akik a kövér lúzertől a goth kiscsajig ugyancsak remekül eltaláltak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A felvezetés azonban elaltatja a néző gyanakvását és érdekes módon amikor beindul a cselekmény, a film onnantól kezdve kezd a középszer kategóriába (és alá) süllyedni. Az egyedüli élvezetfaktort Lewis és Wilbur - szerencsére sokszor ismétlődő - folytonosan csipkelődő párbeszédei jelentik, egyébként a film elmerül a jövő felületes (és olykor ötletes) bemutatásában, valamint pár jövőbeni alak felskiccelésében. Ez mind nem is lenne akkora baj, viszont a film fő konfliktusát adó gonosztevő olyan vérszegényre sikeredett, hogy John Lasseter-t hívták segítségül. Ő amellett, hogy a filmnek több mint a felét újraforgattatta és -rendereltette, még a gonosztevő figuráját is kibővítette egy segítővel, melynek köszönhetően súlyt is kapott a döbbenetesen gyenge karakter.

Alapjában véve a Robinson család titka jópofa, de botrányosan közepes film és valamiért idehaza oltári nagyot bukott. Hogy a hazai közönség érzéketlensége a scifire a fő ok, vagy hogy kevésbé jön össze a rajzfilm és a "tudományos-fantasztikum" (ld. a gyengécske Robotok) nem tudni, de a film amolyan modern Jetson családként a régi hagyományok követése helyett inkább a 2005-ös Csodacsibe nyomdokaiba lépett. Eleinte igazán pofás és mulatságos a film, de elég hamar visszaesik a semmitmondó középszerbe, amit a futurisztikus környezet miatt gyerekeink nem fognak bánni (bár bizonyos jelenetek, mint a Csodacsibében, nem nekik valóak...). Mi pedig elfojtott hangon szentségelünk, hogy a lehetőség megvolt, csak éppen a Disney ezúttal luftot rúgott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A végeredmény tehát erős közepes, ami persze még így is jobb, mint a tavalyi év animációs filmjeinek jó része. Helyenként - mintegy emlékeztetőül - kapunk egy-egy jól sikerült jelenetet, akad egy-két remek karakter is, de lehet, hogy jobban járt volna a film egy sokkal emlékezetesebb gonosztevővel és avval, ha eldöntik a készítők, hogy Lewis-ra, a "Nagy Párbajra" vagy a jövőbeli környezetre és Robinsoknékra összpontosítanak-e. Így belemarkolva mindegyikbe sajnos kissé széteső végeredmény született, amelyből sosem lesz klasszikus.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Robinson család titka (Meet the Robinsons)
magyarul beszélő amerikai animációs film, 95 perc, 2007

Rendező: Stephen J. Anderson
Író: William Joyce
Forgatókönyvíró: Michelle Bochner
Zeneszerző: Danny Elfman, Rufus Wainwright
Producer: Dorothy McKim

Szereplők:
Angela Bassett (Mildred hangja)
Jordan Fry (Lewis hangja)
Paul Butcher (Stanley hangja)
Tom Selleck (Cornelius hangja)
Adam West (Art nagybácsi hangja)
Stephen J. Anderson (Bowler Hat Guy/Tallulah/Grandpa Bud)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások