Norbit - Eddie Murphy és az Update fogyikúra

Norbit - Eddie Murphy és az Update fogyikúra

2007. május 3. 12:47, Csütörtök
Martin Lawrence és a Gagyi mami után Eddie Murphy is felvette a kövér nős jelmezt, jót röhöghessünk a duci poénokon. Ha ez kell a népnek, csak tegye,

És ez kell a népnek, legalábbis az amerikainak, hiszen a Norbit remek eredménnyel debütált és rettenthetetlenül közelített a bűvös 100 milliós határhoz, hogy alig előtte lecövekeljen. Ennek ellenére is kijelenthetjük, hogy a Pluto Nash-féle bukások után Eddie Murphy visszatért, legyen erre bizonyíték a Bölcsek kövére nyomdokain lépdelő Norbit sikere és az Oscar-jelölés a Dreamgirls-ben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Norbitban történeti fronton egy szál gond sincs, megkapjuk az egy mondatban leírható, 2 perc alatt lejáró szavatosságú, a ScriptMaker 3.11 prebéta verziószámú forgatókönyv-generátor által kiköpött végeredményt. "Árva fiú szeretni árva lány, akit örökbe fogadnak és a lúzer árva fiút egy kövér lány venni pártfogásba, akit később jobb híján el is venni az árva fiú." Vagyis egy szerethető lúzer és egy gyűlölhető kövér nő kapcsolatáról szól a mese, amikoris a gyermekkori szerelem feltűnik a színen. És persze ettől a ponttól jönnek a bonyodalmak.

A Norbit - ahogyan a régi Eddie Murphy filmek - a komikus pár alteregójára épül. Eddie barátunk hol mikrofonfrizurás, überlúzer árva, hol Donna Tonna, a maga 250 kilójával, hol pedig idős, kopaszodó ázsiai jó munkásember. Talán mondanunk sem kell, hogy az egész film sokkal viccesebb lenne, ha ezt a három karaktert leültetnénk egy asztalhoz, hogy 10-15 percen keresztül szórakoztassák az embert. Hiába ripacskodik szokás szerint remekül Murphy, sok panelt használ, melyeken jobban szórakozhatnánk, ha megnéznénk egy régebbi kövér négeres komédiáját, mondjuk a Bölcsek kövére-t.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szóval a rajongók örülhetnek, a film fő vonzereje Eddie Murphy, aki szétidétlenkedi a fejét. Néha vicces is, viszont amikor látványosan lemegy kutyába akkor nem annyira az. Annak ellenére, hogy a legtöbb poén elég öregecske és fáradt, gesztusaival mindhárom karakter bőrében rögtönöz olykor valami tanulságosat. Szereplői szempontból igazi negatívuma a filmnek a jó csaj karaktere, Thandie Newtoné. Igazából nem is a karakterrel, hanem a gyönyörű és sokat bizonyított (mindenkinek megvolt az Utolsó belövés?) színésznővel a gond. Nem nagyon ázott el a humorérzék esőjében és amikor az abból hátramaradt cseppeket osztogatták sajnos újfent nem került sorra, így borzalmasan tanácstalanul téblábol a komédiában.

Igazából a Norbit-féle filmeknek egyetlen veszélyes hozadéka lehet. Az nem feltétlenül a film hibája, ha egy 130 kiló feletti, elhízott honfitársunk nem értékeli a hájas poénokat, pl. hogy aki kövér az esélytelen a szexben, és az sem a film számlájára róható fel, ha egy állatbarát néző nem találja különösebben viccesnek, ha az elhízott főszereplő az autójával áthajt az őt idegesítő kutyán, egy jobb sorsra érdemes mopszon. A legnagyobb gond hogy egy ilyen, kvázi bárki által összebarkácsolható sikerfilm után a tavaly az Összekutyulva című filmmel totális tehetségtelenségét bizonyító Brian Robbins rendező biztosan újabb és újabb filmes megbízásokat fog bezsákolni...

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ez van, a Norbit hozta a papírformát és a kritikus baromi nehéz helyzetben van, hiszen totális prekoncepcióval ült be a filmre (tudom, nem szép dolog, de legalább őszinte vagyok), a film pedig éppen az hozta, amit sokan elvárnak tőle és ami miatt az emberek zöme akkor sem nézné meg, ha a 250 kilós női Murphy alteregó fenyegetné egy áthancúrozandó éjszaka kilátásaival. Tehát ezek alapján a Norbit kerülendő film, de akik kiéheztek egy sok kövér- és négerviccel operáló, altáji és szellentős poénokat halmozó vígjátékra, azok Martin Lawrence távollétében beadhatják maguknak intrapupillárisan az idei adagot.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Norbit
feliratos amerikai vígjáték, 102 perc, 2007

Rendező: Brian Robbins
Forgatókönyvíró: Charles Q. Murphy, David Ronn, Jay Scherick
Operatőr: J. Clark Mathis
Vágó: Ned Bastille

Szereplők:
Eddie Murphy (Norbit/Rasputia/Mr. Wong)
Thandie Newton (Kate)
Terry Crews (Big Jack)
Clifton Powell (Earl)
Cuba Gooding Jr. (Deion Hughes)
Marlon Wayans (Buster)
Khamani Griffin (5 éves Norbit)
Austin Reid (9 éves Norbit)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások