Visszavonul a PlayStation atyja

Visszavonul a PlayStation atyja

2007. április 27. 08:21, Péntek
Ken Kutaragi a tervek szerint június 19-én adja át posztját utódjának, a szakértők szerint ezzel véget ér egy jelentős éra a Sony életében. A cég eközben saját videómegosztó oldalán dolgozik.

A visszavonulási szándékot némileg váratlanul jelentették be a hírügynökségek, bár az nyilvánvaló volt, hogy Kutaragi az utóbbi időben egyre jobban visszaszorult a vállalaton belül. A PlayStation konzolok atyjaként tisztelt szakember, egykori főtervező, az SCE, vagyis a Sony Computer Entertainment tiszteletbeli elnöke lesz, vezérigazgatói posztját viszont az amerikai részlegtől nemrég Japánba visszaérkezett Kazuo Hirai veszi át.

Kutaragit mindig is fekete bárányként tartották számon a vállalaton belül, aki hírnevének megfelelően gyakran kirohant a Sony döntései ellen. A szakember 1994-től főszerepet játszott a PlayStation, majd 2000-től a PlayStation 2 megalkotásában és óriási sikerében, ezért különc státusza ellenére meglehetős népszerűségnek örvendett. Befolyásának csökkenése a PS3 körüli problémák miatt, illetve az új Sony elnök, Howard Stringer beiktatását követően kezdődött meg, ahogy egyre többször került összetűzésbe a felső vezetéssel. A korábban a Nintendo és a Sega gépeken dolgozó idol eredményeit a mai napig tiszteletben tartják és csodálják, a személyét övező tisztelet azonban némileg megkopott.

Kutaragit 2005-ben, Stringer kinevezésekor felfelé buktatták, ekkor lett az SCE első embere. A játékrészleg azonban óriási veszteséget halmozott fel, amit elsősorban a PS3 körüli költségekkel, a megjelenés csúszásával, valamint a relatíve alacsony árral magyaráznak, hiszen azt sem lehet elfelejteni, hogy a konzol minden egyes példányán bukik a cég. Ami a terveket illeti, a szakember szeretne tovább dolgozni a család új tagjain, bár azt még nem tudni, hogy ezt pontosan milyen szerepkörben és milyen jogosultságokkal teheti majd.

A Sony eközben saját videómegosztó oldalán dolgozik, amely a tervek szerint Japánban pénteken indul útjára. Az eyeVio névre keresztelt portálon mindvégig szorosan figyelemmel követik a megosztott tartalmakat, igyekezvén elkerülni a YouTube esetében felmerült szerzői jogi aggodalmakat és pereket. Ez reményeik szerint megfelelő ajánlatot jelent majd a vállalatoknak, akik mellett az otthoni felhasználók is eldönthetnék, hogy tartalmaikat kik nézhetik majd meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások