Hajléktalanok a japán netkávézókban

Hajléktalanok a japán netkávézókban

2007. május 7. 17:15, Hétfő
Az internetkávézók viszonylagos olcsóságuk miatt nemcsak a fanatikusoknak, hanem a fiataloknak és hajléktalanoknak is otthont adnak a szigetországban, a társadalmi viszonyok változását, új idők hajnalát jelezve.

A Reuters összeállításából kiderül, hogy a felkelő nap országában, azon belül is elsősorban Tokióban több helyen megfigyelhető az új hajléktalanok egy részének vonzódása az internetkávézókhoz. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy az itt biztosított helyiségek jóval olcsóbbak a szállodai szobáknál és a kedvezőbb árban némi ellátás, olykor fürdőhelyiség és természetesen több szórakozási lehetőség is teret kap.

Példaként említik az egyik nagyobb fővárosi netkávézót, ahol átszámítva 12-20 dollár között tölthetünk el egy teljes éjszakát, az árba pedig italok, fürdési és pihenési lehetőség, képregények, televízió, illetve akár a mikrohullámú sütő használata is beletartozik. Ez persze vonzó ajánlatot jelent az alacsony bérből élők és azon hajléktalanok számára, akik ideiglenes munkákból tartják el magukat, otthonukat elveszítették és nem tudják megfizetni a drága hotelszobákat vagy albérleteket. A kisméretű, elkerített szegletekben alvó, pihenő állandó látogatók miatt nem ritka a telt ház, ami egészen reggelig kitart.


Ezen törzsvendégek közé tartoznak az utolsó buszt, vonatot lekéső kimaradók, vagy azon tanulók, akik egyéb szórakozóhelyre nem tudnak elmenni. Az internetkávézó tehát itt már a motelek és találkahelyek szerepét is betölti, sokan egyáltalán nem az internetelérés miatt választják, az már csak egyfajta ráadás. A vendégek egy része nehéz csomagokkal, hátizsákokkal érkezik és gyakorlatilag megszáll egy-egy éjszakára, vagy akár tartósabb időre, amíg rendezi sorait.

Hivatalos adatok egyelőre nincsenek a jelenség méreteiről, ám a japán népjóléti minisztérium már tervezi egy ilyen tanulmány elkészítését, összekötve azt a társadalmi vonatkozások és következmények vizsgálatával.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások