A roamingdíj után az SMS ára is csökkenhet

A roamingdíj után az SMS ára is csökkenhet

2007. május 25. 10:36, Péntek
Alig került pont a nemzetközi barangolási mobiltelefonálási díjak csökkentésének kérdésére, Viviane Reding már a más országokba küldött rövid szöveges üzenetek árainak új szabályozásán gondolkodik.

Mint ismeretes, az ipari bizottság után május 23-i strassburgi plenáris ülésén az Európai Parlament is megszavazta a roamingdíjak nyártól való csökkentését az EU-ban. Az új rendelet - amelyet a tagországok kormányait képviselő tanácsnak még formálisan jóvá kell hagynia - már júniusban életbe lép, alkalmazása két hónappal később kötelező. Az Európai Bizottság azonban úgy tűnik nem elégszik meg ennyivel, Viviane Reding illetékes európai uniós biztos ugyanis bejelentette, hogy kezdeményezni fogják a határokon túlra küldött SMS-ek díjának csökkentését is, mert azt is túl magasnak találják.

"A piacnak most esélye lesz arra, hogy a problémát maga oldja meg. Nagyon részletesen meg fogjuk vizsgálni ezt a kérdést. Én azt kérem a mobil szolgáltatóktól, hogy külön szabályozás nélkül is hajtsák végre a külföldre küldött SMS-ek árának mérséklését" - mondta a politikus. Utóbbi mondat különösen azért lehet érdekes, mert a mobil piac túl későn és lassan reagált a roamingdíjak mérséklésére vonatkozó európai uniós elképzelésekre, ezáltal elveszítette azt a lehetőséget, hogy kivédje a széles körű szabályozás bevezetését.

Az Európai Parlament ugyan tárgyalt a külföldi hálózatokba küldött SMS-ek, MMS-ek, e-mailek és adatletöltések díjairól, azonban döntés nem született, így a kérdést levették a napirendről. A téma pedig sokakat érint, hiszen 2004-ben csak Németországban 20,6 milliárd rövid szöveges üzenetet küldtek a mobilszolgáltatók előfizetői. Az Európai Parlament mindenesetre a roamingdíjak fokozatos csökkentése mellett a következő 18 hónapban vizsgálni fogja a külföldre küldött SMS-ek és más küldemények díjainak csökkentésének kérdését is. Vagyis döntés leghamarabb jövőre várható.

Kérdés, hogy mit szól az elképzelésekhez a mobil piac. A GSM Association nevű szakmai szervezet ugyanis már a roamingdíjak csökkentésének ügyében sem támogatta az Európai Uniót és egyre hangosabbak azok a vélemények, miszerint az EU masszívan beavatkozik a mobil piac dolgaiba. Reding ugyanakkor megvédte az Európai Unió álláspontját.

"Ez egy különleges akció egy különleges probléma megoldására, amit a mobil piac láthatóan nem tudott önmaga megoldani. Már korábban figyelmeztettem a mobilszolgáltatókat, megvolt az esélyük a díjak csökkentésére, de nem éltek ezzel a lehetőséggel".

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások