Új számítógépet mutatott be a Microsoft

Új számítógépet mutatott be a Microsoft

2007. május 30. 12:40, Szerda
A szoftvercég az első körben éttermeknek, szórakozóhelyeknek és közösségi intézményeknek ajánlja kávézóasztalra emlékeztető számítógépét, amely szerintük az egérhez hasonló forradalmat indíthat el.

A hivatalos sajtóközleményből kiderül, hogy a Microsoft Surface névre keresztelt megoldás egy asztal formáját veszi fel, a 30 hüvelykes kijelző pedig a megfelelő védelmet nyújtó felső réteg alatt helyezkedik el, vízszintesen, vagyis a számítógép fölé hajoló felhasználók akár ülve, akár állva használhatják azt. A vezérlésben a billentyűzet és az egér szerepét átveszi saját hangunk, kezünk, illetve az ehhez használható toll, amelyek egyformán alkalmasak az egység irányítására, az utasítások bevitelére.

A szoftvercég elsősorban éttermeknek, közösségi helyeknek ajánlja a fejlesztést, amely kezdetben 5 és 10 ezer dollár közötti áron lesz kapható, vagyis nem lesz éppen olcsó termék, hiszen jóval meghaladja egy hagyományos konfiguráció árát. Ezt azonban a készítők szerint ellensúlyozza a vezérlés egyszerűsége, valamint az egyéb eszközökkel való együttműködés, amihez az is elegendő, ha a kérdéses egységet egyszerűen ráhelyezzük a felületre. Példaként említik a mobiltelefonokat és digitális fényképezőgépeket, amelyeknél például megnézhetjük az eltárolt képeket, vagy csengőhangokat vásárolhatunk egy nyilvános helyen kihelyezett Surface rendszeren.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Idővel az éttermek étlapjait is felválhatja a megoldás, hiszen egyfajta interaktív rendelőlapként használva a berendezést, rögtön jelezhetjük, hogy mit szeretnénk elfogyasztani. Az asztalra helyezett ételekről és italokról további információkat jelenítene meg a készülék, amit rögtön kiegészíthet a vendéglátó által ajánlott szállók, hotelek sora. Természetesen a Zune sem maradhatott ki a sorból - a lejátszó segítségével a nagyobb kijelzőn tekinthetjük meg az eltárolt tartalmakat. A technikai részleteket a Microsoft sajnos nem közölte.

"Roppant egyszerű az egész és nagyon kedvelik is az emberek, mert azt utánozza, amit ők csinálnak a valódi életben" - mondta az új fejlesztésről Pete Thompson, a Microsoft érintőképernyő üzletágának vezetője. A Surface idén ősszel jelenik meg, és a remények szerint milliárd dolláros nyereséget termel majd a szoftveróriásnak. A Windows Vista operációs rendszerrel futó gép gyártását nem a cég hagyományos partnerei végzik majd, hanem egy közelebbről meg nem nevezett új alvállalkozó.

Az első ilyen berendezések a Harrah's Entertainment Las Vegas-i szórakozóhelyein, a Starwood Hotels & Resorts Worldwide hoteljeiben, valamint T-Mobile amerikai részlegének üzleteiben jelennek meg. Ez utóbbi helyeken a megvásárolható mobiltelefonokat hasonlíthatjuk össze, további részletes információk lekérése és összevetése révén. A tervek szerint 3-5 éven belül a magánfelhasználók számára is elérhető árú, különböző formátumú Surface PC-k is megjelennek majd a piacon.

Videó a Surface működéséről

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások