Franciaország: háború a fájlcserélők ellen

Franciaország: háború a fájlcserélők ellen

2007. május 30. 16:43, Szerda
A francia államtanács a múlt héten zöld utat adott a fájlcserélők teljes megfigyelését és ellenőrzését célzó programnak. Azóta egyre élesebb vita bontakozik ki a P2P-rendszereket használók és az ellentábor között.

A Conseil d'Etat, amely Franciaországban a legmagasabb szintű alkotmányjogi testület május 23-án fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint legális a fájlcserélők ellenőrzése abban az esetben, ha az adott személy egy nap alatt legalább 50 különböző fájlt tölt le a hálózatokból vagy tesz elérhetővé.

A határozat értelmében a jövőben rendőrök ellenőrzik majd a fájlcserélő hálózatokat és azok működtetőit, és minden személy IP-címét, illetve nevét be fogják kérni az internetszolgáltatóktól. Elsősorban az eDonkey, a Kazaa, a BitTorrent és a SoulSeek ügyfelei számíthatnak ellenőrzésekre. Amennyiben egy felhasználó egy nap alatt több mint 50 fájlt csereberél, akkor még szorosabb megfigyelés alá vonják és büntetőeljárást indítanak ellene. A szerzői jogsértésekért akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható Franciaországban.

A CNIL nevű francia állami adatvédelmi szervezet korábban azt javasolta, hogy a szerzői jog által védett tartalmakat megosztó felhasználókat először csak egy e-mailben figyelmeztessék, ezt az indítványt azonban az államtanács elutasította. Tiltakozott a szabályozás ellen Bruno Bord francia aktivista is, aki külön oldalt hozott létre 51fichiers.org néven. Bord felszólította a francia fájlcserélőket, hogy a világhálón szervezzenek demonstrációt az államtanács döntése ellen. "Tiltakozunk a fájlcserélő hálózatok működtetőinek és használóinak szisztematikus kriminalizálása ellen" - hangsúlyozta az aktivista.

A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) azonban nem elégszik meg a szigorú eljárásokkal és büntetésekkel. John Kennedy, a szervezet elnöke január közepén a 2007 Digital Music Report nevű jelentés londoni közzétételekor kijelentette: szeretnék elérni, hogy az internetszolgáltatók mondják fel minden bűnös fájlcserélő hozzáférését. Amennyiben szükséges, akár perekkel kényszerítenék együttműködésre a távközlési cégeket. Az internetszolgáltatók azonban azonnal jelezték, semmi kedvük nincs a zeneipar "büntetőkommandójává" válni, ráadásul felszólítások ide, perrel fenyegetőzés oda, elsősorban az ügyfeleiknek tartoznak felelősséggel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások