Elfogták az egyik legnagyobb spamküldőt

Elfogták az egyik legnagyobb spamküldőt

2007. május 31. 14:35, Csütörtök
Egy 27 éves amerikai férfi ellen indul most eljárás, akit a világ 10 legkártékonyabb spamküldője között tartanak számon. A kéretlen üzeneteik milliót továbbító vádlott egyszer már 17 millió dollárt bukott egy peren, ám gyorsan kiheverte a csapást.

Robert Alan Soloway szövetségi hatóságok általi őrizetbe vételét mind a Microsoft, mind a Spamhaus Project nagy örömmel vette tudomásul. A Newport Internet Marketing Corp. névre keresztelt cégén keresztül ügyködő férfi ugyanis kéretlen reklámüzenetek milliót továbbította az interneten, ezekből óriási bevételre tett szert, és természetesen jókora pluszköltséget okozott számos cégnek. A világ 10 legnagyobb spamküldője között számon tartott Soloway-t most fékezhetik meg.

A szövetség esküdtszék múlt héten tanulmányozta át a 35 pontot felsoroló vádiratot, amelyben többek között csalással, valamint pénzmosással vádolják a férfit. Soloway anyagi helyzetét jól jelzi, hogy méretes lakást, drága Mercedes autót tart fenn, és a bíróság megítélése szerint még négy különböző bankszámlájának zárolását követően is meg tudja fizetni a saját ügyvédet. A másik oldal azonban összesen 773 ezer dollárt szeretne lefoglalni, amely szerintük mind a 2003 óta folytatott spamküldő tevékenységből származik. Ez az összeg azonban nem tűnik soknak, ha azt vesszük alapul, hogy 2005-ben a Microsoft 7 millió dollár kártérítést söpört be tőle egy perben, amelyet további 10 millió dollár egészített ki - ez utóbbit egy kisebb oklahomai internetszolgáltató kapta.

"Ez az illető a 10 legnagyobb spamküldő egyike, óriási problémát jelent vásárlóinknak. Ez egy kitűnő nap" - kommentálta a fejleményeket a Microsoft egyik ügyvédje, amit a Spamhaus azzal egészített ki, hogy a férfi tevékenysége már túlment minden határon, jóval több volt annál, amit kellemetlennek lehet nevezni. Jeff Sullivan ügyész viszont azt emelte ki, hogy a szövetségi hatóságok első alkalommal kérik majd számon egy spamküldőn kilétének elfedését, azaz más internetezők doménnevének, valamint IP-címének felhasználását.

A büntetés várható mértékéről egyelőre nincs hír, de valószínűnek tűnik, hogy Soloway börtönnel fizet majd tevékenységéért.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások