Hosszú az út a szemantikus webig?

Hosszú az út a szemantikus webig?

2007. június 1. 23:53, Péntek
Bécsben számos szakember gyűlt össze, hogy az intelligens web jövőjéről fejtsék ki gondolataikat és információkat, illetve tapasztalatokat cseréljenek.

Az osztrák fővárosban tartják az Első Európai Szemantikus Technológiai Konferenciát (ESTC), amelynek célja az emberek és legfőképpen az ipar vezetőinek megismertetése a szemantikus webbel és a valódi mindennapos használatának elterjesztése. Az ESTC-n többek között az Audi, a British Telecom, a SAP, a Siemens és a Vodafone mellett számos kutatóintézet és a cambridge-i, a darmstadti és az innsbrucki egyetem munkatársai vesznek részt.

"Friss tanulmányok szerint 2010-ig a szemantikus technológiák piaca 40 milliárd dolláros lesz vagyis a jelenleginek a többszörösére fog nőni. Európában már most egyre több cég alakul, amelyek megpróbálják az intelligens webben rejlő lehetőségeket kiaknázni" - jelentette ki John Davies, a British Telecom képviselője. Ora Lassila, a Nokia kutatóközpontjának munkatársa úgy vélte, a cél egy olyan intelligens web létrehozása, amely a felhasználóknak az eddiginél nagyobb szabadságot biztosít és amelyik fontos alapja lehet az ubiquitous computing vagyis egy mindent behálózó rendszer elterjedésének.



Tim Berners-Lee korábban úgy jellemezte a szemantikus webet, mint a hagyományos web kiterjesztését, amely megérti a benne lévő tartalmakat, ezáltal megkönnyíti az ember és a gép kapcsolatát, közös munkáját. "2001-ben a szemantikus web még science-fiction volt. Jelenleg is még számos alkalmazás szabályosan fogva tartja az információkat és adatokat. Ez szerintem sértő. A felhasználók szabadságát maximalizálni kellene. Szinte mindent mi, emberek csinálunk, a munkánk emiatt gyakran elveszik a jelentéktelen részletekben. A rendszereknek a jövőben meg kell majd érteniük, hogy mit szeretnénk" - mondta Ora Lassila.

A kutató kiemelte, hogy a Nokia a cambridge-i egyetemen lévő kutatóközpontjával közösen a Connecting Me nevű projekt keretében jelenleg is egy olyan mobiltelefonon dolgozik, amelyben már helyet fognak kapni a szemantikus technológiák. Így a szociális hálózatok információmenedzsmenti feladatokat is elláthatnak. A cél, hogy a készülék ne csak név szerint ismerje fel a hívó felet, hanem tisztában legyen azzal is, milyen kapcsolat fűz bennünket hozzá.

"Valósággal éhesek vagyunk az információkra, majdnem belefulladunk az adatokba. Így viszont úrrá lehetünk ezen a problémán" - vagyis Lassila szerint a jövőben csak avalóban fontos dolgokkal kell majd foglalkoznunk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások