Jogi aggodalmak a Google új térképei miatt

Jogi aggodalmak a Google új térképei miatt

2007. június 7. 15:07, Csütörtök
A Google Street View szolgáltatása, amely utcaszintű panorámaképekkel egészítette ki a meglévő térképeket, a tengerentúlon komoly aggodalmakat váltott ki, mivel sokak szerint nyilvános helyen sértheti meg a személyiségi jogokat.

A nemrég elkészült szolgáltatás, amely a Street View nevet kapta, az emberek, elsősorban a turisták vagy akár a helyi lakosok mindennapjait igyekszik megkönnyíteni, mégpedig az egyes helyszínek, a forgalmasabb útvonalak részletes és pontos ábrázolásával. Ennek érdekében panorámaképeket tekinthetünk meg több amerikai nagyvárost kiválasztva, végigkövetve az egyes utcákat, kereszteződéseket, megszemlélve a forgalmat, az épületeket, vagy akár a járókelőket. Ez utóbbi váltotta ki az aggodalmakat, főleg azok részéről, akik mindezt jogsértőnek, vagy egyszerűen károsnak tartják.

Példaként hoznak fel számos olyan képet, amelyeken járókelők, párok, hajléktalanok, vagy csoportok szerepelnek kifogásolható tevékenység közben. Hol bikiniben, vagy ruha nélkül napozó fiatal hölgyeket látunk ezeken a képeken, máshol éppen egy biztonsági kapun mászik át egy illető, párok simulnak egymáshoz buszmegállókban, vagy éppen egyes járókelők könnyítenek magukon kevésbé látható helyeken. Előfordul, hogy azóta már elhunyt személyek szerepelnek a felvételeken, máshol pedig éppen egy méretes csoport tüntet egy intézmény előtt, amely érthető módon mindent elkövet, hogy a Google minél hamarabb kicserélje a képet.

Mindez azonban nem ütközik az amerikai törvényekbe, ezt mindenki kénytelen tudomásul venni. "Amit a Google csinál az nem törvénytelen, ám mindenképpen felelőtlen" - magyarázta Rebecca Jeschke, az Electronic Frontier Foundation (EFF) részéről, hozzátéve, hogy a képeken a megfelelő technológiával el kellene mosni az emberek arcát, így védve meg őket a kellemetlenségektől. Kellemetlen fejlemények márpedig könnyen előállhatnak, főleg ha az illető éppen egy szexshopba tér be, vagy illetlen módon viselkedik a nyílt utcán. Igaz, mások viszont versenyt hirdetnek a problémás képek között, így például a Wired Magazine, amely éppen a legkényelmetlenebb fotókra kíváncsi.

A Google időközben jelezte, hogy a panaszok nyomán folyamatosan cserélik a képeket. Szerintük a megoldással nincs komolyabb probléma, hiszen a felvételeket nyilvános helyen készítik, így bárki más ugyanígy járhat, ha éppen az utcán fotózza az épületeket vagy járókelőket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások