Mobil banki ügyintézés virtuális folyószámlákon

Mobil banki ügyintézés virtuális folyószámlákon

2007. június 21. 11:43, Csütörtök
A Safaricom nevű mobil cég olyan új szolgáltatást kínál, amely banki folyószámla nélkül is lehetővé teszi pénzek átutalását. Az egyre népszerűbb projektet a Világbank is támogatja.

A 35 éves kenyai Paul Kangethe meglepődve olvasta az éppen érkezett SMS-t, amelyben közölték vele, hogy a sógora pénzt küldött neki, ami már meg is érkezett és amit bármelyik mobil boltban lekérhet a folyószámlájáról. Kangethe annak a 65 000 ügyfélnek az egyike, akik az M-Pesa nevű új rendszert használják és akik pénzüket mobiltelefonjaik segítségével utalják át a rokonaiknak, ismerőseiknek - bankfolyószámlák igénybe vétele nélkül. A Safaricomnak sikerült az FSDK programhoz támogatónak megnyernie a Világbankot.

Jelenleg a kenyaiak 38 százalékának, elsősorban a vidéken élőknek nincs banki folyószámlája, így nekik a Safaricom megoldása jelenti az egyetlen reményt. "Korábban a sógorom a postán keresztül küldött nekem pénzt, de az jóval hosszabb idő alatt ért ide. Ilyet még soha nem láttam" - közölte a Nairobitól körülbelül 20 kilométerre fekvő Kikuyuban élő 35 éves férfi, aki nem titkolta meglepődését és némi szkepticizmusát. A mobiltelefonálás és a hozzá kapcsolódó új szolgáltatás miatt a helyi bankok sorra módosítják korábbi álláspontjukat és igyekeznek a vidéken élőket új ügyfeleiknek megnyerni.

"A kenyaiak felének van már mobiltelefonja. Szolgáltatásunknak köszönhetően egyáltalán nem kell, hogy banki számlával rendelkezzenek. Az emberek egyszerre legfeljebb 390 eurónak megfelelő 35 000 kenyai schillinget küldhetnek el, a virtuális folyószámlájukon pedig maximum 50 000 kenyai schilling lehet. A pénz befizetéséhez, illetve felvételéhez elég csupán bemenniük cégünk egyik boltjába. A tranzakció SMS-ben, egy személyes kód megadásával történik" - nyilatkozta Les Baillie, a Safaricom pénzügyi vezetője.

"Korábban sokan buszon utazó ismerőseiken keresztül küldtek pénzt a rokonaiknak, ez azonban nem volt túl biztonságos megoldás" - tette hozzá Caroline Pulver, az FSDK munkatársa. Az M-Pesa azonban nemcsak biztonságosabb, de gyorsabb és olcsóbb is a hagyományos tranzakcióknál és ezt egyre többen veszik észre. Az átutalás díja 170 kenyai schilling (1,90 euró), ez a töredéke a hagyományos banki tranzakciók után kifizetendő összegnek.

"Régebben mindig a bankon keresztül végeztem az átutalásokat, de az túl körülményes és hosszadalmas volt. Ezenkívül a családomnak nagy utat kellett megtennie a bankfiókig. Mobiltelefonok viszont már mindenütt vannak" - összegezte első tapasztalatait Zackayo Masinga üzletember. Mások, köztük Cege Kihoro matematikatanár viszont szkeptikusak: "Inkább mennék egy bankba, nem bízom az új technológiában."

Ezek a vélemények azonban nem mérvadóak, a Safaricomnak ugyanis naponta ezer új ügyfele van. A vállalat, amely a Vodafone-nal közösen már most a helyi távközlési piac 35 százalékát birtokolja, a nemzetközi színtér meghódítására készül. "A fejlődő országokban egyre több mobil szolgáltató lesz, amelyek csatlakozni fognak a programhoz és felveszik az általunk kínált mobil banki ügyintézést a szolgáltatásaik közé. Jó példa erre, hogy már a Fülöp-szigeteken is elérhető egy hasonló megoldás" - nyilatkozta bizakodón Les Baillie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások