A Google a Windows további módosítását kéri

A Google a Windows további módosítását kéri

2007. június 21. 09:32, Csütörtök
A keresőcég - több államügyésszel egyetemben - a Vista beépített keresőjének módosítását csak az első helyes lépésnek tekinti és az operációs rendszerben végrehajtott további változtatásokban reménykedik.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Google panaszai nyomán a Microsoft a napokban kénytelen volt bejelenteni a Vista beépített keresőjének, pontosabban annak kezelésének módosítását. A várhatóan az első javítócsomag részeként megjelenő változtatás eredményeként lehetővé válik az alapértelmezett keresőmotor kiválasztása, így a külső fejlesztők is egyenlő bánásmódban részesülnek, ahogy azt a böngészők és médialejátszók esetében már megszokottá vált. A keresőcég és egyes államügyészek azonban abban reménykednek, hogy mindez csupán az első lépés volt a helyes irányba, és további módosítások várhatók.

Ilyen értelmű közleményt adott ki Edmund G. Brown kaliforniai államügyész, aki az elért módosítást üdvözlendőnek tartja, ám kiemeli, hogy további fontos lépésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megfelelő verseny kialakulását a szoftveriparban. Mindezen változtatások révén a felhasználók szabadon kiválaszthatják az általuk preferált keresőmotort, így a Microsoft nem erőltetheti rá saját megoldását a nagyközönségre. David Drummond, a Google jogi ügyekért felelős igazgatója hasonlóképpen nyilatkozott, szinte szóról-szóra megismételve Brown kijelentését.

A mostani döntés, amely egyébként az amerikai igazságügyi minisztérium hat hónapos összesítő dokumentumában látott napvilágot, előírja az alapértelmezett keresőmotor kiválasztásának lehetőségét. Ennek elérését a Start menüben és az Internet Explorer böngésző ablakában elhelyezett hivatkozásokkal kell megkönnyíteni, amely hivatkozások szintén az aktuális alapértelmezett motort indítják el.

A bibi ott van, hogy a Windows Explorer (vagyis a "Sajátgép", illetve az egyes könyvtárak megnyitása), valamint a Vezérlőpult esetén továbbra is a beépített kereső által kidobott eredményeket látjuk, a módosítás tehát a másik oldal szerint nem teljes körű. Minden bizonnyal többek között ezen is szeretnének változtatni a közeljövőben, ám a részleteket egyelőre nem közölték.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások