Megszűri a torrenteket az isoHunt és a TorrentSpy

Megszűri a torrenteket az isoHunt és a TorrentSpy

2007. június 27. 18:23, Szerda
A legnagyobb keresők között számon tartott két portál a jövőben megszűri a szerzői jogokat egyértelműen sértő videókat, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. A cél a procedúra leegyszerűsítése.

A jelek szerint megszületett a jó ideje tartó vita első eredménye, amely kellemetlen változtatásokat jelent a felhasználókra nézve. A két igen népszerű portál ugyanis a jövőben egy központi adatbázisra támaszkodva kísérli meg a kifogásolt anyagok automatikus szűrését, vagyis a keresések során kiemelik a találatok közül azon tartalmakat, amelyek miatt a jogtulajdonosok panaszt nyújthatnak be. A megoldás még nem készült el, ám a közeljövőben kialakul a végső forma.

Mindkét oldal a FileRights.com megoldására építené a szűrőt, nem véletlenül, hiszen Justin Bunnell, a TorrentSpy egyik alapítója egyben a cég vezérigazgatója is. A feladat végrehajtásában a FileRights terjedelmes adatbázisára támaszkodnak majd, amely tartalmazza a kiadók és filmstúdiók által birtokolt és védeni kívánt összes filmet, sorozatot és egyéb felvételt. Az adatbázist maguk a jogtulajdonosok kezelik, így a bővítés folyamatos, a cél pedig az, hogy az itt szereplő anyagokat kiszűrjék a keresők találatai közül.

A látogatók követése helyett (vagy mellett) tehát megjelenik a találatok szűrése is, ami nem kis meglepetést jelent a felhasználók számára. Különösen érzékeny csapást jelenthet az isoHunt bekapcsolódása a munkába, hiszen ez utóbbi portál igen népszerű és meglehetősen jó eredményeket biztosít azoknak, akik nem éppen legális forrásból szeretnék beszerezni a különféle tartalmakat. Az oldal tájékoztatása szerint a megoldás még nincs kész, mivel még nem csatlakoztak az adatbázishoz, ám a munka befejezése hamarosan elérkezhet.

Azt mindhárom fél igyekszik leszögezni, hogy nagy újdonságot nem jelent a szűrő bevezetése, hiszen mindez csak a DMCA-panaszok benyújtásának procedúráját egyszerűsíti le. A jövőben tehát a jogtulajdonosoknak nem kell hivatalos úton jelezni kifogásaikat és várni a válaszlépésekre, pusztán némi figyelmet kell fordítaniuk a szűrő folyamatos frissítésére és az eredményekre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások