Harry Potter és a Főnix Rendje - minden fronton otthon

Harry Potter és a Főnix Rendje - minden fronton otthon

2007. július 27. 19:22, Péntek


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Games
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Pentium IV 1,6 GHz, 256 MB RAM, 5 Gbyte szabad hely, Geforce 2+
Ajánlott: 2 GHz-es Intel Pentium IV, 1GB RAM, Nvidia 6600+,
Hasonló játékok: Arthur and the Invisibles, Lilo & Stich: Trouble in Paradise
Kategória: platform/kalandjáték

Harry Potter a könyvespolcon, Harry Potter a filmvásznon, Harry Potter mindenhol, így PC és szinte minden konzol platformon is egyszerre támadt a világra a Főnix Rendje epizódjával. Mivel a könyv is elsősorban ifjúsági regény, ezért a játéknál sem tették magasra a mércét és a hivatalos ajánlás szerint 7 éves kor felett játszható. Igaz 15 felett kevésbé.

A játék műfaja kaland, ahol az immáron sármos nagyfiúvá cseperedett Harryt kell végigkísérni eddigi legnehezebb, ötödik évén a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. A történet kezdetén a szokásos családi atrocitások helyett Little Whingingben látogatja meg néhány dementor, akiket mágiával űz el (a szép szó nem segített), amiért azonnal pellengérre állítják, hiszen egy mugli előtt használt varázslatot. Harry ekkor már tudja, Voldemort visszatért és előbb-utóbb keresztezik majd egymás útját.

Annak ellenére, hogy Harry határozottan állítja, hogy látta őt, Roxfort felnőtt mágusai mind tagadják ezt a lehetőséget. Pottert persze nem olyan agyagból formázták, hogy bedőljön ennek, ezért a diákok kis csapatával együtt védő varázslatokat kezd tanulni és tudatosan készülnek a nagy találkozásra. Hermione még mindig kegyetlen, de mostanra már vonzó tinilány, Ron viszont továbbra is olyan esetlen, mint eddig volt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játékot elindítva durván nehézkes kezelőfelületbe botlunk, ami alapértelmezettként 640*480-as felbontásban tárja elénk a fantázia világot. Mivel főként fiataloknak és laikusok lehetnek a célközönség, ezért érthetetlen, hogy miért nem építettek be egy automata kalibrációs rendszert. Ráadásul a játék grafikailag erősen optimalizálatlan. Annak ellenére képes szaggatni, hogy a grafika színvonala közepes, a tesztgép paraméterei pedig többszöröse a játék gyártója által előírtaknak. Ezek akkor is komoly hibák, ha főként fiataloknak és rajongóknak készült a játék. Az irányítás szintén egy érdekes terület, úgy tűnik, hogy a kihívás az lesz, hogy sokszor logikátlan és kiszámíthatatlan, nem mindig egyértelmű, hogy Harry mire céloz/fókuszál éppen.

A varázslás viszont jó móka, aki pedig ismeri a könyvet és a filmet, annak nem is lesz ismeretlen varázsige, sőt talán a mozdulatok is hasonlóak. Minden varázsigének van egy saját mozdulata, amit a kurzorral kell leírni, miközben az egyik egérgombot lenyomva tartjuk. A bűbáj varázslatokhoz a bal, a rontásokhoz, harci varázslatokhoz pedig a jobb gombot. Saját maga védelme mellett Harry legtöbbször feladatok teljesítéséhez vagy éppen Roxfort felderítéséhez, rendberakásához használja majd mágiáját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mint minden kalandjátékban, itt is fontos szerepe van a gyűjtögetésnek. A küldetések, feladatok során, vagy éppen azok között Harry felfedezheti az iskola minden zeg-zugát, és menet közben mondjuk megjavíthatja az eltört, elromlott tárgyakat, kipróbálhat mini játékokat társaival és felfedezheti, hogy melyek azok a portrék, amik mögött valami titok rejlik. Már a játék elején felfedezzük szellem barátnőnk segítségével a Jutalmak szobáját, ahol a felfedezéspontokért cserébe mindenféle jutalmakat kaphatunk, illetve a bal oldali dobozok mindegyike egy spéci feladatot rejt, amit a küldetések során tudunk majd elérni, például megismerni minden repülő lényt Roxfortban vagy elverni sakkban valaki nagyon ügyeset.

Felfedezéspontokat mindenféle érdekes dologért kaphatunk, mint a fentebb említett javítgatás, új termek felfedezése vagy minijátékokban való győzedelmeskedés. Útközben érdemes a tárgyakon kipróbálni a varázslatokat, mert meglepő dolgok történhetnek. Van amit szét kell törni, van amit meg kell javítani, van amit arrébb kell tenni és van amit vissza kell tenni a helyére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások