Robotrepülőgépekkel ellenőriznék a futballszurkolókat

Robotrepülőgépekkel ellenőriznék a futballszurkolókat

2007. július 17. 10:33, Kedd
Már gőzerővel készülnek a helyi biztonsági szakemberek a közelgő 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokságra.

A legújabb elképzelések szerint teljesen új módon oldanák meg a futballszurkolók ellenőrzését és a futballhuligánok kiszűrését, valamint azonosítását. A szervezők csúcstechnikájú berendezésekkel telezsúfolt felderítő robotrepülőgépeket alkalmaznának. A járművek maximális repülési magassága 500 méter, akár távirányíthatóak is, de a beépített GPS-vevő segítségével önmagukban is tudnak járőrözni.

A robotrepülőgépek ki tudják kerülni a repüléseik során az útjukba kerülő akadályokat, például épületeket, hidakat, felüljárókat és a fedélzeti kamera képét közvetlenül a kezelő számítógépének monitorára továbbítják. A jármű előnye, hogy annyira halk, hogy lehetetlen meghallani.

"Már bemutattuk az eszközt a 2008-as futball Európa-bajnokság szervezőbizottságának, akiknek tetszett" - jelentette ki Matthias Putz, a scheffaui redsystems vállalat munkatársa.

"A megoldást már a tavalyi müncheni pápalátogatásnál szerette volna alkalmazni a helyi tűzoltóság, hogy ellenőrizhessék a tömeget és azonnal tudomást szerezhessenek a tűzesetekről" - mondta Andreas Fink, a robotrepülőgépeket gyártó müncheni mdai cég technikai vezetője.

A járművek alkalmazásához a közelgő futball Európa-bajnokságon azonban törvénymódosításra van szükség Ausztriában, ugyanis a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a hatóságok lefilmezzék vagy lefotózzák az embereket. A szervezők csak Salzburgba 60 000 vendéget várnak, a vendégéjszakák száma pedig elérheti a 250 000-et. A helyszíneken elhelyezett videofalak előtt becslések szerint legalább 4-600 000 szurkoló és érdeklődő tekintheti majd meg a mérkőzéseket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások