Külön válnak a Mozilla és a Thunderbird útjai?

Külön válnak a Mozilla és a Thunderbird útjai?

2007. július 26. 15:43, Csütörtök
Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány vezetője céltudatosan próbálja szétválasztani a Firefox és a Thunderbird fejlesztését. A szervezet a jövőben csak előbbire kíván koncentrálni.

A szakember blogjának egyik bejegyzésében arról írt, hogy ideje lenne a népszerű levelezőprogram további fejlesztésére egy külön szervezetet létrehozni. Baker hozzátette, hogy az alapítvány a jövőben főleg a Firefox további javítására és a böngészőt fejlesztők közösségére akar koncentrálni, ez az álláspontjuk a közeljövőben sem fog változni. Éppen ezért a Mozilla Alapítvány már meg is kezdte annak az új, független szervezetnek a keresését, amelynek keretében a Thunderbird-közösség a jövőben maga határozhat majd a program és a saját sorsáról.

Az egyik lehetséges alternatíva szerint a Mozilla Alapítvány mintájára létrehoznának egy Thunderbird Alapítványt, de felmerült egy a Mozilla alá tartozó szervezet felállítása, illetve egy a SeaMonkeyhoz hasonló közösségi fejlesztési projekt beindítása is. Utóbbi lenne Baker szerint a legegyszerűbb megoldás.

Scott McGregor, a levelezőprogram fejlesztője ugyanakkor - szintén blogjában - rámutatott, hogy a Mozilla Alapítvány azért szeretne "megszabadulni" a Thunderbirdtől, mert az a szervezet túl sok erőforrását emésztette fel és a Firefox fejlesztése miatt ezt a terhet a csapat minden új kiadással továbbcipelte magával. A szakember leszögezte: a szoftver még azokból az időkből származik, amikor a Mozilla még egy teljes böngészőalkalmazás volt. Emellett közrejátszhatott a döntésben a szervezet és a Google erősödő kapcsolata, valamint az a közös elképzelés is, miszerint az alkalmazásoknak nem feltétlenül az egyes számítógépeken, hanem egyre inkább a világhálón, mint közös platformon kell "futniuk".

A Google viszont éppen ellenkező irányba mozog, hiszen azon dolgoznak nagy erővel, hogy a Google Gears és a Google Mail offline is elérhető legyen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások