Káros az egészségre a lézernyomtató

Káros az egészségre a lézernyomtató

2007. augusztus 2. 20:48, Csütörtök
A héten hozta nyilvánosságra egy ausztrál kutató tanulmányát, melyből az derül ki, hogy számos otthoni- és irodai lézernyomtató komoly egészségkárosító hatású részecskéket bocsát ki környezetében.

A cigarettafüst részecskéi által okozott rizikóhoz hasonlítja a kutató a lézernyomtatók működése közben távozó anyagok hatását az ausztrál levegőminőséget kutató tudós tanulmányában, ami a héten látott napvilágot az American Chemical Society Környezeti tudományok és Technológia kiadványában.
A kutató 62 lézernyomtatót vizsgált meg, melyek között olyan nagy gyártók gépei is szerepeltek, mint Canon, a HP vagy a Ricoh. A kísérletben azt vizsgálták, hogy az apró szemcséjű por, ami a tonerekben található, a nyomtatás közben milyen mértékben szóródik szét egy irodahelyiségen belül.

Az ausztrál tudós, Lidia Morawska és kollégái a Queenslandi Műszaki Egyetem laborjaiban végezték el a vizsgálatokat, melynek eredményéből kiderül, hogy a 62 nyomtatóból 17 (27%) nagy mértékben bocsát ki részecskéket. Sőt az egyik gép körülbelül akkora mennyiségben ontotta magából a port, mintha valaki dohányzott volna az irodában.

Morawska szerint a kibocsátás jelentős egészségügyi kockázattal jár, mivel a részecskék nagyon apró méretűek és könnyű őket belélegezni. Kicsinységük miatt a legmélyebb rétegeibe is képesek eljutni a tüdőnek, eltömítve a léghólyagocskák ezreit. Véleményük szerint az okozott hatás az egészen enyhe irritációtól a komoly betegségekig terjedhet, beleértve mindenféle szív- és érrendszeri betegségeket vagy akár a rákot is. A koncentráció nagysága természetesen befolyásolja a rizikót is, de a részecskék legcsekélyebb mértékű jelenléte is már veszélyesnek minősülhet bizonyos esetekben.

A vizsgált nyomtatók közül a 17 kritikus értékelést kapott termék mellett további kettőt közepes, hatot pedig alacsony kibocsátásúnak ítéltek meg, míg a többi 37 nyomtatóról az derült ki, hogy semmilyen mértékben nem szennyezik környezetüket. A vizsgálatban az eladások arányában szerepeltették a nyomtatókat, így a legtöbb modellje a HP-nak került be a kísérletbe. A meglepetés az, hogy mind a kritikus szennyező, mind a veszélytelen kategóriában bőséggel szerepelnek tipusaik.

Az amerikai PC World kérdésére a HP azt nyilatkozta, hogy jelenleg még vizsgálják az ausztrál egyetemi kutatócsoport részecske-kibocsátásra vonatkozó eredményeit, de ugyanakkor hivatkoznak arra, hogy szabványos körülmények között végzett kísérleti eredményekkel rendelkeznek a témában ők is, hiszen ez része a HP szigorú kutatás fejlesztési szabályainak. Ennek keretében minden esetben vizsgálták az eredeti tonerekkel és papírokkal a porkibocsátást, annak érdekében, hogy betartsanak minden nemzetközi egészségügyi és biztonsági előírást.

A kutatásokból egyébként kiderül az is, hogy a nyomtatók általi kibocsátás nem egyenletes, hanem a használat periódusaival, intenzitásával és módjával összefüggésben is változik. Általában elmondható, hogy több részecske kerül a levegőbe közvetlenül új toner behelyezése után, illetve azokban az esetekben, mikor nagyobb lefedettségű oldalak, például grafikák vagy fotók nyomtatása történik. Morawska javaslata szerint a legbiztosabb ha minden irodában gondoskodnak arról, hogy a nyomtatók jól szellőző helyen legyenek üzemeltetve.

A kutatás eredménye és a modelleket felsorakoztató táblázat itt olvasható.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások