Parkolás kormánymozdulatok nélkül

Parkolás kormánymozdulatok nélkül

2007. augusztus 14. 08:15, Kedd
A parkolás nem egyszerű folyamat, az ügyességen kívül nagy adag szerencse is kell hozzá - utóbbi különösen igaz a hazai viszonyokat ismerve. Ennek megkönnyítését igéri egy új félautomata rendszer.

A Park Assist nevű gépjárműbe épített félautomata rendszer a parkolásban segít a vezetőknek. A Valeo megoldása gyakorlatilag mindent magától elvégez, az autósoknak csak a gázra, a fékre és a sebességváltásra kell figyelniük. Az ultrahangot használó Park Assist minden mást magától elvégez, ide értve a jármű kormányzását, a szabad parkolóhely keresését és az abba való beállást is.

A rendszert gombnyomással lehet aktiválni, amely ultrahang segítségével azonnal elkezdi keresni a legközelebbi szabad parkolóhelyet. Egyetlen feltétel, hogy a biztonságos parkolás érdekében a helynek párhuzamos beállás esetén 1,4 méterrel hosszabbnak kell lennie a gépkocsi hosszánál. A vezetőnek csak arra kell ügyelnie, hogy ne menjen gyorsabban 30 kilométer/óránál. A beépített kijelző eközben folyamatosan tájékoztatja az aktuális helyzetről.

Miután a jármű kicsit túlhaladt a parkolóhelyen a Park Assist utasítja az autóst, hogy fékezzen és kezdjen el tolatni. Mizután ez megtörtént, a parkolást maga a rendszer végzi el.

Azt a szakemberek is elismerték, hogy az autósoknak meg kell szokniuk az új eljárást és a magában forgó kormány látványa is elég ijesztő, bár a Knight Rider sorozatból ismerős lehet. Amennyiben valami előre nem látható esemény következik be és a vezető megérinti a kormányt, az automatika azonnal lekapcsol. Ugyanez történik akkor is, ha a gépkocsi sebessége a parkolási folyamat közben meghaladja a 7 kilométer/órát.

Az első teszteken egy sikeres parkolás mindössze 16 másodpercet vett igénybe. A megoldás további előnye, hogy mindössze 160 euróba kerül, így a magas ár sem gátolja a Park Assist elterjedését. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen csökkenthetők lenne a parkolásos helyzetekben történő koccanásos balesetek száma is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások