Windows XP lesz a Pekingi Olimpián

Windows XP lesz a Pekingi Olimpián

2007. augusztus 15. 09:05, Szerda
Újabb komoly kritikát kell elviselnie a Microsoft menedzsmentjének. A Pekingi Olimpia hivatalos számítástechnikai partnere, a Lenovo ugyanis közölte: Windows XP kerül az általa szállított számítógépekre és notebookokra.

A hivatalos indoklás szerint a Windows Vista még nem kiforrott és nem elég stabil ahhoz, hogy a Pekingi Olimpia ideje alatt használni lehessen. Leon Xie, a Lenovo menedzsere hozzátette: azért döntöttek így, mert az Olimpiai Játékokon megbízható és stabil operációs rendszerre van szükségük. A döntést támogatta a jövő évi Olimpiai Játékok Szervezőbizottsága is. Egyetlen kivételt jelent, hogy Windows Vistát telepítenek az atléták által internetezésre használt számítógépekre. A testület egyúttal döntött arról is, hogy biztonsági okokból nem hoznak létre külön vezeték nélküli hálózatot sem.

A vállalat összesen 17 000 asztali számítógépet, 800 notebookot, 700 szervert, valamint 2000 nyomtatót adott át a szervezőbizottságnak. Mint ismeretes, a Lenovo már augusztus 10-én leszállította az utolsó számítástechnikai eszközöket, amelyeknek a tesztelését - a cég 150 szakemberével közösen - már meg is kezdték a helyi szervezők. A Pekingi Olimpia küzdelmei 7 városban összesen 56 helyszínen zajlanak majd, 39 versenyközpontot, valamint 17 adat- és szervezőközpontot állítanak fel.

A számítógépeken az olimpia alatt rendkívül sok alkalmazás fut majd, beleértve a játékok irányítási és szervezési rendszerét, a személyzeti beosztást, a versenyek időbeosztását, az akkreditációt, a logisztikát, a sportolók adatait, a kvalifikációkat, időmérést, eredménykijelzést és a jegyárusítást, valamint ezek üzemeltetik a Lenovo olimpiai falvakban levő internetes termeit is. A 2008-as Pekingi Olimpia mérete minden eddigi játékot meghalad. A 2006-os Torinói Téli Olimpia hasonló szakaszában a Lenovonak mindössze harmadennyi terméket és technikust kellett felvonultatnia. 2008 augusztusára az informatikai nagyvállalat helyszíni technikai és támogató személyzete meghaladja majd a 400 főt.

A Microsoft számára a Lenovo és a szervezőbizottság döntése koránt sem jött jókor, hiszen korábban Gianfranco Lanci, az Acer elnöke is élesen bírálta a Vista korai piacra dobása és az operációs rendszer hibái és instabilitása miatt a konszernt. Lanci a Dell, a Lenovo és HP nevében is beszélve közölte, hogy az üzleti megrendelők gyakran kérik, hogy a megvásárolt PC-ket inkább szállítsák XP-vel és ezt alátámasztja az a korábbi hír is, miszerint pont a Vistával kapcsolatos gondok miatt egyre többen keresik az XP operációs rendszereket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások