Intel: november 11. a Penryn napja

Intel: november 11. a Penryn napja

2007. augusztus 15. 22:35, Szerda
Az Intel november 11-én indítja útjára a 45 nanométeren készülő Penryn magos szerverchipeket. A korábbi terveknek megfelelően már megkezdték az utolsó Pentium 4 és Pentium D processzorok kiszorítását.

A DailyTech cikke szerint a pontos dátumot maga a gyártó közölte saját weboldalán, amelyet azonban azóta már eltávolítottak. A Harpertown sorozat négymagos példányait 2,0 és 3,16 GHz közötti órajeleken dobják piacra, X és E jelöléssel, ami a teljesítményre kiélezett, valamint a normál változatokat jelzi.

Az E-sorozat Xeonjainak jellemző fogyasztása 80 watt, ez az X-változatok esetében már 120 wattra ugrik. A processzorokat egységesen 12 MB másodszintű gyorsítótárral látják el, amelyet megfelelőnek ítélnek a négymagos erőművek kiszolgálásához. Az ár 209 dollárnál kezdődik, ez azonban egészen 1172 dollárig skálázódik, a teljesítménynek és az órajelnek megfelelően. A legnagyobb durranás természetesen a négymagos felépítés és a 45 nanométeres gyártástechnológia, amely még nagyobb teljesítmény kisajtolását teszi lehetővé. Az Intel ezzel válaszol az AMD Barcelona sorozatára, amely szeptemberben bukkan majd fel a boltokban.

A gyártó eddig nem közölte a hivatalos megjelenés dátumát, és a november 11-i dátum az eddig közölt útiterveken sem szerepel. Most azonban, a lap állítása szerint, a viszonteladóknak fenntartott oldalon árulták el az időpontot, igaz ezt azóta levették.

Fontos megjegyezni, hogy augusztus első hetében megkezdték a megmaradt egymagos Pentium 4 és ikermagos Pentium D chipek kiszorítását. Ezek egészen pontosan a következő processzorok: Pentium 4 661 (3,6 GHz), Pentium 4 641 (3,2 GHz) és Pentium 4 631 (3,0 GHz), valamint Pentium D 945 (3,4 GHz), Pentium D 935 (3,2 GHz), Pentium D 925 (3,0 GHz) és Pentium D 915 (2,8 GHz). Ezzel követik a piaci igények alakulását, hiszen a Core 2 térhódítása következtében egyre kisebb érdeklődést tapasztalnak a régi Pentium chipek iránt.

Az utolsó megrendeléseket december 7-ig teljesíteni fogják, ezt követően azonban csak néhány változat marad életben egy speciális útiterv részeként, amelyekre az OEM-gyártók még igényt tartanak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások