Betiltott egy blogportált Törökország

Betiltott egy blogportált Törökország

2007. augusztus 23. 09:11, Csütörtök
A darwini elméletet tagadó Adnan Oktar író ügyvédjeinek sikerült elérnie, hogy Törökországban az internetszolgáltatók blokkolják a világ egyik legnépszerűbb nyílt forrású blogrendszeréhez való hozzáféréseket.

Az isztambuli bíróság határozata szerint a Wordpress.com, illetve az ott található blogok közül több is megsértette Adnan Oktart. Az író eddig több könyvében is egyszerűen csalásként emlegette a darwini tudományos evolúciós elméletet. Oktar a vallásos teremtés elméletet tartja elfogadhatónak, úgy, ahogy az a Koránban le van írva és számos Darwin-ellenes oldalt is működtet.

A Wordpress.com megjelentette Oktar két ügyvédjének, Kerim Kalkannak és Ceyhun Gökdogannak azt a közös levelét, amelyben Edip Yükselt, az író bírálóját egyszerűen bűnözőnek nevezték és leírták, hogy első fokon sikerült elérniük a blogoldal törökországi blokádját. A két jogász áprilisban kezdeményezte néhány Yüksel által működtetett oldal blokádját, ám ez sikertelen volt, mert a férfi új blogokat indított a Wordpress.com-nál. Ezért az ügyvédek indítványozták a blokád kiterjesztését a blogszolgáltatóra, amit az isztambuli bíróság első fokú ítéletével jóvá is hagyott. A döntést naplójába tett bejegyzésével megerősítette Matt Mullenweg, a Wordpress.com alapítója is.

Törökországban nem ritka a hasonló cenzúra, március elején ugyanis betiltották a YouTube-ot egy a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürköt sértő amatőr videó miatt. A döntést végül két nappal később feloldották. Szintén nem vetett jó fényt Törökország külföldi megítélésére, hogy május végén Ahmet Necdet Sezer török elnök elfogadta azt a helyi parlament által már május 4-én megszavazott törvényt, amely a világháló cenzúrázását teszi lehetővé.

A Wordpress.com-nak egyébként tavaly december 19-e óta magyar oldala is működik és a világ egyik legnépszerűbb nyílt forrású blogrendszerének számít. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy bárki ingyenesen letöltheti, használhatja és programozási tudás nélkül testre szabhatja. Gyökerei és fejlesztése egészen 2001-ig nyúlnak vissza és főleg a könnyű használatot, a sebességet és a felhasználói élményeket tartja szem előtt. Olyan beépített funkciókkal rendelkezik melyek az interneten való publikálást olyan egyszerűvé teszik, amennyire csak lehet.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások