Evan, a minden6ó - Jim Carrey után szabadon

Evan, a minden6ó - Jim Carrey után szabadon

2007. augusztus 23. 18:10, Csütörtök
A Minden6ó folytatásában, minden idők legnagyobb költségvetésű komédiájában Amerika legtehetségesebb komikusa bohóckodik tovább.

Steve Carell hajdanán a Saturday Night Live-ban lett ismert, majd a Jon Stewart-féle kultikus és sokszoros díjnyertes Daily Show-ban alapozta meg a hírnevét. Apróbb, de annál viccesebb mozis mellékszerepekkel végképp befutott, ráadásul egyszerre két fronton. A tévében 2005-ben az angol Hivatal című szituációs komédia The Office című amerikai feldolgozásában szerepel immáron harmadik éve, és a sorozat talán az utóbbi évek legviccesebb amerikai kommersz komédiasorozatának számít.

A sorozatfőszerep mellett Carell azonban a mozikban is befutott a kissé túlértékelt, de hatalmas közönségkedvenc 40 éves szűzben kasszasikert eredményező alakításából, melyre a 2006-os év legjobb filmjében, a Család kicsi kincsében tett kiruccanásával duplázott rá. Ilyen előjelek mellett nem is szontyolodott el a néző, amikor kiderült, hogy az erősen közepes Minden6ó eredetileg feleslegesnek hitt folytatására őt kérték fel, miután Jim Carrey nemet mondott. (A felkérés adta magát, hiszen Carell egy magánszámával fel is tűnt az első részben.)


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hírolvasó Evan Baxter karakterét transzportálták át a második epizódba, mégpedig úgy, hogy egyszerű műsorvezetőből kongresszusi képviselőt faragnak egy könnyed vargabetű segítségével. A történet akkor kezd bonyolódni, amikor a nagyratörő Evant meglátogatja egy színesbőrű, joviális öregember és arra kéri, illetve fa szállítmányokkal arra céloz, hogy ideje lenne egy jókora bárkát építenie. Naná, hogy az öregembert, az ezúttal szó szerint isteni Morgan Freeman alakítja, aki (Catherine Bell mellett) így a másik kapcsot jelenti a két film között. Evan azonban - ahogy ehhez hasonló esetekben szokás - beint az öregnek, de idővel furcsa elváltozásokat vesz észre magán.

175 millió dollár. Ennyiből készült a film - mi lett volna, ha még Jim Carrey-t és Jennifer Anistont is ki kellett volna fizetni? Egy filmnek nagyon ritkán tesz csak jót, ha elszálló költségekről, tönkretett díszletekről, elhúzódó forgatásról és újraforgatott jelenetekről harsog a sajtó. Az Evan, a minden6ó is beleesett ebbe a körforgásba és nagyon sokan már akkor temetni kezdték a filmet, amikor még a mozikba sem került. A premier igazolta a várakozásokat és az egy éve még várt film a 100 millió dolláros amerikai bevételt is csak kínkeservesen fogja elérni.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ahogy az lenni szokott, nagy hiba előre leszólni a filmet, hiszen az Evan, a minden6ó azon alkotások közé tartozik, melyeket utólag is le lehet írni, ugyanis teljesen félresikerült moziról van szó. Eleve az sem tett jót a filmnek, hogy alapul a Passion of the Ark című forgatókönyvet használták fel, ami egy teljesen független alkotás lett volna, csak éppen úgy döntött a forgalmazó stúdió, hogy jópofa ötlet lenne hozzácsapni a sztorit a Minden6ó világához.

A végeredmény pedig kiábrándító. Nem feltétlenül arról van szó, hogy az Evan bűn rossz film lenne, hiszen poénok is akadnak benne, Carell is nagyon profi szokás szerint, csak az egész valahogy teljesen érdektelen maradt. Totálisan semmitmondó, langyos, csak egy majdhogynem szobahőmérsékletű humormázt lehet lekapargatni a filmtekercs felszínéről. Ráadásul az eredetileg komédiának induló produkciót menetközben egy Tom Shadyac-nak öltözött rendező eltérítette, és egy vallásos tanmesét, egy családi filmnek látszó tárgyat készített, örökzöld erkölcsi és környezetbarát tanulságokkal.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Így pedig sajnos bármennyire is vártuk, az Evan a minden6ó egy tökéletesen mellőzhető film lett, melyben remek színészek tehetségét fecsérlik el úgy, hogy az fejlettebb szinten álló országokban börtönt érdemelne. Lauren Graham a Férjhez mész, mert azt mondtam után ismét rosszul választott és John Goodman is meglepően jellegtelen (hogy azt ne mondjam: rossz) volt, egyedül talán a Superbades Jonah Hill karaktere sikerült viccesre.

A bárkaépítő Noé-lét ugyan a rengeteg állattal igen látványos (és valóban költségesnek tűnik), azonban leginkább csak a 14 év alatti korosztály és a lelkükben még gyermek felnőttek élvezhetik. Aki igazán jó nyári komédiára kíváncsi és nevetni is akar a poénosnak szánt próbálkozásokon, annak még várnia kell őszig. Az Evan, a minden6ót pedig még DVD is el kell kerülni, mert manapság az idő luxuscikknek számít, bűn pocsékolni.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Evan, a minden6ó (Evan Almighty)
magyarul beszélő amerikai vígjáték, 95 perc, 2007

Rendező: Tom Shadyac
Forgatókönyvíró: Steve Koren, Mark O'Keefe, Robert Florsheim, Josh Stolberg, Steve Oedekerk
Zeneszerző: John Debney
Operatőr: Ian Baker
Producer: Gary Barber, Roger Birnbaum, Michael Bostick
Vágó: Scott Hill

Steve Carell (Evan Baxter)
Morgan Freeman (Isten)
Lauren Graham (Joan Baxter)
Johnny Simmons (Dylan Baxter)
Graham Phillips (Jordan Baxter)
Jimmy Bennett (Ryan Baxter)
John Goodman (Chuck Long)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások