A Nokia a legértékesebb európai márka

A Nokia a legértékesebb európai márka

2007. szeptember 20. 11:23, Csütörtök
A finn mobiltelefon-gyártó több mint 32 milliárd eurót ér és így a legértékesebb európai cég.

Az European Brand Institue nevű szervezet által most nyilvánosságra hozott lista második helyén a luxuscikkeket piacra dobó, francia LVMH konszern található, amelynek értéke több mint 30 milliárd euró. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét az Unilever brit-holland élelmiszeripari vállalat szerezte meg, amelynek értéke 25 milliárd euró.

A Top10-ben négy távközlési cég található: 23,8 milliárd eurós értékével a Telefonica a negyedik, a 22,55 milliárd euróra taksált Vodafone az ötödik, a 18,269 milliárd eurót érő Deutsche Telekom a hetedik, míg a 17 milliárd eurós értékű FT Group a kilencedik. A Top10-be került még a Mercedes-Benz, a BMW és a belga Inbev cég is. A listán szerepel az informatikai és távközlési vállalatok közül többek között a Vivendi, a SAP és a Siemens is.


Az Egyesült Királyság 10 legértékesebb márkájának összértéke 137 milliárd euró, a német Top10 is közel ennyi. Gerhard Hrebicek, a bécsi székhelyű Európai Márkaintézet kutatási és ügyvezető igazgatója a következőképpen összegezte a tanulmány három fontosabb következtetését:
1. Az európai márkamenedzsment differenciált, az 50 legértékesebb cégmárka több mint kétharmada kezel márkaportfoliókat.
2. A kelet-európai márkáknak óriási lehetőségeik vannak, a Beeline orosz távközlési vagy a Gorenje szlovén háztartásigép-márka például követendő példa lehet a többi kelet-európai ország számára.
3. A márka vagyongyarapító tényező, Európa jövője az erős márkáktól, a gazdasági növekedéstől, a foglalkoztatottság arányától és a különböző nemzetgazdaságok markáns jellegétől függ.

A 10 legértékesebb márka és a GDP arányát tekintve a legértékesebb ország Finnország 31,14 százalékkal, második Svájc 26,13 százalékkal, az európai átlag pedig 9,3 százalék. A rangsor alján Románia 0,05, Bulgária 0,48 és Oroszország 1,13 százalékkal szerepel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások