Másolásvédelem nélküli zenét árul az Amazon

Másolásvédelem nélküli zenét árul az Amazon

2007. szeptember 27. 10:51, Csütörtök
Kétmillió zeneszám, a digitális másolásvédelmek teljes hiánya és olcsó árak - ezek jellemzik az Amazon új zeneboltját, amely ugyan csak kísérleti szakaszban van, de már fogadja a látogatókat.

A vállalat nemcsak komolyan gondolta, hogy az Apple babérjaira tör, de az elhatározást tett is követte. Mint ismeretes, a cég szeptember 2-án jelentette be, hogy még ebben a hónapban elindítja szolgáltatását. Az Amazon MP3 néven indult zeneletöltő oldalon mintegy 2,3 millió digitális jogvédelem (Digital Rights Management, DRM)-mentes zeneszám közül választhatnak az érdeklődők, összesen 180 000 művész dalai találhatók meg és tölthetők le.

A DRM-nélküli zenéket a felhasználó az eddigieknél sokkal szabadabban használhatja. Az online zenei bolt oldalán nem véletlenül hirdeti vastag felirat, hogy "MP3-letöltések minden médialejátszó számára!", vagyis a művek meghallgathatók akár az iTunes szoftverrel, akár a Windows Media Playerével, de az MP3-t támogató autórádiókkal és a legegyszerűbb készülékekkel is. Ráadásul a letöltött dalokat bárki, aki akarja, akár CD-re is kiírhatja. A CD-másolatok száma nincsen korlátozva.


"Az Amazon MP3 egy teljesen az MP3 formátumra épülő, digitális másolásvédelmek nélküli adatbázis. Már túl vagyunk egy sikeres tesztidőszakon. Most az a cél, hogy az emberek megismerjék a kínálatunkat és az ajánlatunkat. Érdeklődve várjuk a felhasználók reakcióit, mert a javaslataikkal szeretnénk a szolgáltatást még jobbá tenni" - nyilatkozta Bill Carr, a cég menedzsere.

A zeneszámok ára 89 és 99 amerikai cent között van, egy teljes zenei album 5,99 és 9,99 dollár közötti összegbe kerül. A száz legtöbbet eladott zeneszám ára egységesen 89 cent, míg a száz legtöbbet értékesített zenei albumé egységesen 8,99 dollár. Összehasonlításul: az iTunes kínálatában a másolásvédelem nélküli zeneszámok ára 1,29, a másolásvédetteké 99 cent. Az Amazonnál minden hanganyag 256 kbps-os bitrátával érhető el, ami a szakértők kiváló minőséget jelent. Az iTunes esetében csak a drága, másolásvédelem nélküli zeneszámok büszkélkedhetnek ezzel.


Az Amazon azonban közel sem ülhet a babérjain, eddig ugyanis csupán két nagy kiadóval (EMI és Universal Music Group) tudott megállapodni, igaz a partnerének számít már több ezer független kisebb kiadó is. Az előadók között van a Beastie Boys, a Coldplay, Ella Fitzgerald, Amy Whinehouse, a Pink Floyd, Lilly Allen és a The Chemical Brothers, valamint a Nirvana, Paul McCartney, a Radiohead és a Rolling Stones is.

A teljes zenei albumok megvásárlásához és letöltéséhez minden esetben szükség van egy MP3 Downloader nevű külön program telepítésére, amely nemcsak a letöltéseket végzi el, de képes az egyes zeneszámokat az iTunes és a Windows Media Player könyvtáraiba is importálni. Az MP3 Downloader jelenleg csak a Windows XP, a Windows Vista és a 10.4-es vagy annál újabb verziójú Mac OS X operációs rendszereket támogatja, azonban már készül a szoftver linuxos változata. A Linuxot használók így jelenleg csupán egyes zeneszámokat tudnak letölteni. Üröm az örömben, hogy az Amazon zeneboltja egyelőre csak az amerikai felhasználók számára érhető el.


Bár a DRM segít az illegális terjesztés visszaszorításában, a vásárlókat korlátok közé szorította. Az Apple zeneboltjából vásárolt zenéket korábban csak az iPod-okon lehetett lejátszani, és az Apple lejátszói sem boldogultak a konkurens zeneboltokból származó, DRM-mel védett tartalmakat. Bill Carr, az Amazon digitális zenei részlegének alelnöke kiemelte, hogy ezentúl a vásárlókra bízzák, hogy mit tesznek a legálisan megvásárolt tartalmakkal. A Warner Music Group és a Sony BMG Music Entertainment nem egyezett bele, hogy kiadványai az Amazon oldaláról letölthetőek legyenek, és az EMI katalógusának is csak egy része érhető el DRM-mentesen - ismerte el Carr, hozzátéve, hogy az online zenepiacra való belépésükkel az Apple iPod-iTunes kettősének uralmát szeretnék megtörni.

Az illegális zenepiac felszámolása érdekében azért a DRM-mentes zenék sem tiszták teljesen, a számokhoz tartozó úgynevezett digitális vízjelbe rögzítik a kiadó adatait és az adott számhoz rendelt egyedi azonosítójelet. Ez utóbbira az Amazon szerint csak vevőszolgálati okok miatt van szükség, a vevő adatait valamint a vásárlás módját nem tartalmazzák. Az Apple iTunes boltjából származó DRM-mentes dalokba azonban a vásárló felhasználói neve is belekerül.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások