Nem kellenek az előretelepített szoftverek

Nem kellenek az előretelepített szoftverek

2007. szeptember 27. 01:08, Csütörtök
Egy francia bíróság döntése értelmében az Acer köteles visszafizetni egy vásárlónak az előre feltelepített, de az illető által nem igényelt programok árát.

A precedens értékűnek számító ítéletet a Puteaux város bírósága hozta meg. A szoftverek között van a Windows XP, valamint a Microsoft Works is. A bíróság kötelezte a céget, hogy ne csak vegye vissza az alkalmazásokat, de fizesse is ki azok árát. Az Acer korábban 30 eurót kínált a programokért, a testület azonban ennek az összegnek több mint a tízszeresét, 311, 85 eurót állapított meg.

Az ügyben szereplő, körülbelül 600 euróba kerülő notebookon található szoftverek értékét a bíróság a következőképpen állapította meg: Windows XP 85,40 euró, a Windows XP telepítése 49,90 euró, Microsoft Works 60 euró, PowerDVD 40,99 euró, Norton Antivirus 38,66 euró, NTI CD Maker 37 euró. A teljes összeghez még további 650 euró társul, amely egyrészt az Acer által fizetendő kártérítésből, másrészt a perköltségből és 150 euró költségtérítésből tevődik össze.

A pert megnyerő személy az ítélet után arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak az Association Francophone des Utilisateurs de Linux et des Logiciels Libres (AFUL) által életre hívott Non aux racketiciels című petícióhoz. Az AFUL azt követeli, hogy a számítógépgyártókat kötelezzék arra, hogy ne szállítsák a PC-ket és a notebookokat előretelepített operációs rendszerekkel és programokkal. Egy gyári konfigurációt vásároló felhasználónak ugyanis átlagosan 100 és 300 eurót közötti összeget kell fizetnie az előretelepített alkalmazásokért, holott sok esetben ezek többségét egyáltalán nem vagy csak ritkán használja.

A kezdeményezést az idei év közepe óta támogatja a Mandriva is. A Heise hírportál tudósítása szerint eddig már számos hasonló ítélet született és a tendencia is arra mutat, hogy még sok ilyen döntést fognak hozni a bíróságok. Korábban a brüsszeli Globalizációs Intézet követelte az előretelepített programokkal szállított PC-k Európából való kitiltását, tavaly év végén pedig a francia fogyasztóvédők követelték ugyanezt és a Hewlett-Packardot, az Auchant, valamint a Dartyt támadták.

A petíció címében is szereplő Racketiciel szó egyébként a Racket (zsarolás) és a logiciel (szoftver) szavakból jött létre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások