Csúcsformában 3 - Jackie Chan és Chris Tucker visszatért

Csúcsformában 3 - Jackie Chan és Chris Tucker visszatért

2007. szeptember 27. 00:14, Csütörtök
Létezik-e jobb kikapcsolódás egy ködös őszi estén, mint betódulni embertársainkkal a moziba és ott megnézni egy jó kis hollywoodi csihipuhit? Ugye hogy nem?

Az egész a New Line hibája... Ha pár évvel később jött volna ki a Csúcsformában 2, akkor a kritikus fogta volna a második rész kritikáját, a benne felbukkanó ketteseket hármasokra cserélte volna le, a történet helyére kopipészteli a hivatalos sajtóanyag történetleírását, és indul is a szerkesztőségbe, hogy felmarkolja a verejtékes munkáért járó vastagon bélelt borítékot. De nem, a New Line 2001-ben hozta ki a Csúcsformában 2-t, és akkor még ezrek sajnálatára nem volt filmes rovat az sg.hu-n, nem mondhattuk meg a frankót, nem képzelhettük magunkat vátesznek és nem használhattunk az előző mellékmondatunkhoz hasonlatos latin eredetű, a magasfokú műveltséget fitogtató szavakat.

Ez van, pedig Isten látja lelkem, a harmadik részre minden jó és rossz elmondható, ami a másodikról. Vagyis akinek nem tetszett a második (továbbmegyek, már az elsőnél hagyta a fenébe Brett Ratner vicceskedő filmjét), annak köszöntük a részvételt, a kritika végkicsengését el tudja képzelni, azonnal keressen másik filmet magának.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Akinek viszont tetszett, nos annak is köszönhetnénk a részvételt, hiszen nagyobb összegben lehet fogadni arra, hogy az előző részek felújítása most is működni fog számukra. A sztoriról elég annyi, hogy a népszerű duó Párizsba megy, hogy triád-titkok után kutakodjon. A cselekmény persze mellékes, hiszen a film a klasszikus buddy zsarufilmek kitaposott ösvényét (Halálos fegyver) követi nagy szorgalommal.

A Csúcsformában 3. tipikus Ratner-film. A rendezőt - nem egy hollywoodi partin hallhattuk - csak "Iparosnak" becézik a szakmában, aki a stúdiónak kitermeli a franchise-okba ölt pénzt, legyen az a Csúcsformában ikszedik része, az X-Men ipszilonodik epizódja vagy a Hannibál-történetek sokadik megfilmesítése. Ratner pontosan tudja, mi kell a nézőnek. Munkáit nulla eredetiség jellemzi, de a közönség újra és újra bizalmat szavaz neki - akkor meg minek a kritikusi sírás? Ha nem lett volna egy röpke tévés kitérője (ő rendezte a Prison Break 1. epizódját), akkor azt is mondhatnánk, hogy élősködik a régi sikereken, de ennek a mondatnak az igazságtartalma kiderülhet, ha végre előrukkol egy tényleg saját filmmel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Azért eme hosszú szólamok a rendezőről meg a kritikusi munka kutyakeménységéről, mert a filmről nincs mit írni. Igazi kommersz, popcornzabáló moziról van szó, ártalmatlan alkotás, pár érdekes akciójelenettel, olykor nevetésre ingerlő poénokkal és viszonylag nagy sötétséggel. Chris Tucker évek óta nem tett le semmit a mozis asztalra (az utóbbi 10 évben csak a 3 Csúcsformában-moziban játszott), éli aranyéletét, csak haknizni jár vissza a sorozatba, ha elfogy a pénze (durva fizetést kapott: lásd lejjebb). Jackie Chan újra visszasüllyedt videócsillaggá - a Csúcsformában előtt forgatott (nem kasszasiker) amerikai mozifilmjei sokkal élvezetesebbek voltak, mint ezek a steril, szögmérővel, körzővel, vonalzóval kiszámított, megrajzolt termékek.

Félreértés ne essék, nem a kommersszel van a gond, nem a buta filmekkel, nem a színtiszta szórakoztatásnak szánt mozikkal, hiszen idén nem egy agyatlan, látvány-csihipuhi nyűgözte le ezen sorok íróját is (pl. Transformers), de a Csúcsformában 3. annyira közhelyes és kiszámítható, hogy csakis hakninak könyvelhető el. Egy jó drága hakninak, ami kell a filmiparba, hiszen sokaknak meg kell élnie valamiből és tudjuk, hogy bármelyik magyar sztárzenekar playbackes fellépésén több százan ott csápolnak, így a film sikere is borítékolható (volt.) De mint a haknik esetében, semmit nem veszít az, aki kihagyja a Csúcsformában 3-at. És azt hiszem a legnagyobb kritika, amit egy filmre el lehet mondani az, hogy semmilyen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A végére egy kis fejtágítás, hogy miről is szól a Csúcsformában sorozat, amelyet remekül el lehetett adni a "Kelet leggyorsabb ökle és a Nyugat legnagyobb pofája" szlogennel. Az 1. rész 33 millióba került, a második már 90 millió dollárba, míg a 3. rész 140 millióba, holott a látvány nem sokat változott. Változtak viszont a készítők igényei - nem kicsit meg is borult a Csúcsformában 3. költségvetése. Chris Tucker csak 25 millió dollárért vállalta a főszerepet és a bevétel 20%-át is zsebre vágja (plusz ugyanilyen feltételek mellett a New Line egy új filmbe is be kell, hogy vonja). Jackie 15 milliót kapott, a bevtelek 15%-át, valamint a filmre vonatkozó kínai és hongkongi nemzetközi forgalmazási jogokat. Ehhez képest a rendező 5 millió + 5%-a már smafu és a forgatókönyvíróhoz vágott 2 millió végképp aprópénz. De vajon hol maradt a forgatókönyv?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Csúcsformában 3 (Rush Hour 3)
feliratos amerikai akció-vígjáték, 90 perc, 2006

Rendező: Brett Ratner
Forgatókönyvíró: Ross LaManna, Jeff Nathanson
Operatőr: J. Michael Muro
Zene: Lalo Schifrin
Producer: Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Arthur M. Sarkissian, Jay Stern

Jackie Chan (Lee felügyelő)
Chris Tucker (James Carter)
Hiroyuki Sanada (Kenji)
Noémie Lenoir (Genevieve)
Yvan Attal (George)
Max von Sydow (Varden Reynard)
Jingchu Zhang (Soo Yung)
Roman Polanski (Revi detektív)


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások