Mindenki maga dönti el, mennyit fizet a Radiohead új albumáért

Mindenki maga dönti el, mennyit fizet a Radiohead új albumáért

2007. október 2. 14:02, Kedd
A Radiohead csupán azt kötötte ki, hogy a felhasználóknak fizetniük kell új albumukért, viszont azt mindenki maga döntheti el, hogy mennyit áldoz a csak interneten elérhető In Rainbowsra.

A brit együttes a legújabb, In Rainbows című albumát csak az interneten tette elérhetővé, és az új művet bárki letöltheti majd. Az album október 10-től lesz online megvásárolható, addig bárki regisztráltathatja magát. A vásárlók által az albumért felajánlott összeget október 10-e után emelik le az illető folyószámlájáról. Aki úgy döntene, hogy egy pennyt sem fizet a nagylemezért, annak a banki költségeket akkor is át kell vállalnia, vagyis ingyen akkor sem kapja meg a zeneszámokat.


Jonny Greenwood, a Radiohead gitárosa megerősítette azt a hírt, miszerint az együttes online boltja jelenleg csak nehezen érhető el. Ennek oka, hogy az akció fogadtatása és a látogatók rohama magukat a zenészeket és a bolt működtetőit is meglepte. Döntés született arról is, hogy más oldalakon ugyanakkor az In Rainbows egyelőre nem lesz kapható. Az együttes immár hetedik nagylemeze csak két hónap múlva, december 3-án jelenik meg hagyományos Discbox változatban is. A többek között a CD-t, bónusz anyagokat és a letöltésre is feljogosító kupont tartalmazó csomag ára 40 angol font, vagyis kereken 57 euró lesz.

A bejelentés nagy visszhangot váltott ki. Arra ugyan sokan számítottak, hogy az EMI kiadóval kötött szerződés lejárta után a Radiohead valami újjal fog kirukkolni, és esetleg saját kiadásban jelenteti meg hetedik nagylemezét, azonban a brit együttes lépése kétségtelenül meglepte nemcsak a zenei szakmát, de a rajongókat is. Most már csak az a kérdés, hogy bejön-e a zenekar számítása, miszerint a felhasználók, ha saját maguk dönthetik el egy termék árát, akkor hajlandóak akár sokkal mélyebben is a zsebükbe nyúlni. Ráadásul így az adott összeg közvetlenül a Radioheadhez folyik be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások