Osztrák iskolákban tesztelik az olcsó notebookot

Osztrák iskolákban tesztelik az olcsó notebookot

2007. október 10. 12:39, Szerda
Az One Laptop Per Child (OLPC) nevű szervezet összesen száz olcsó XO notebookot szállít négy osztrák iskolába, ahol tesztelik a készülékeket és döntenek továbbiak beszerzéséről.

Az osztrák oktatási minisztérium döntése szerint ugyan az OLPC elsősorban a fejlődő országok számára készült, azonban jól alkalmazható lehet a világ fejlettebb államainak oktatásában is. "Már csak arra várunk, hogy a notebookok, megérkezzenek. Amint megjöttek, azonnal feltelepítjük rájuk a szükséges szoftvereket és egy bécsi, egy alsó-ausztriai, egy felső-ausztriai, valamint egy burgenlandi iskolába szállítjuk őket, ahol azonnal megkezdődik a tesztelésük. Nagyon jónak tartjuk a koncepciót, az XO szinte megszólítja a gyerekeket. Komoly problémánk, hogy nagyon nehéz megfelelő programokat találni hozzá és a 400 dolláros ár miatt olcsónak sem nevezhető. Mindenesetre ez kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek megtanulják kezelni a számítógépeket" - jelentette ki Christian Dorninger, az osztrák oktatási minisztérium informatikai csoportjának vezetője.


"Teljesen meglepődtünk a minisztérium gyors reagálásán, hiszen először úgy gondoltuk, hogy csak bemutatjuk az OLPC-t és később születik a kérdésben bármilyen döntés. A célunk most az, hogy az XO-n futtatható megfelelő szoftvereket megtaláljuk. Éppen ezért többek között ki fogunk írni egy pályázatot a szoftverfejlesztők számára, ehhez azonban először még támogatókat kell szereznünk" - közölte Simon Dorner és Aaron Kaplan, az OLPC Austria két munkatársa.

Az osztrák minisztérium döntése mindenképpen jelzés értékű más országok számára. November 12-e után egyébként az Egyesült Államokban akár magánszemélyek is megrendelhetik az OLPC készülékét 399 dolláros áron. A vásárló két eszközhöz jut, amelyből az egyik automatikusan egy fejlődő országba kerül.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások