Meghosszab­bítot­ták a 900 MHz-es koncessziót

Meghosszab­bítot­ták a 900 MHz-es koncessziót

2007. november 8. 16:13, Csütörtök
A 2008-ban lejáró 900 megaherzes koncesszió 7,5 éves meghosszabbításáért 10-10 milliárd forintot plusz áfát fizet december 15-ig a két jelenlegi használó cég, a Pannon GSM Távközlési Zrt. és a Magyar Telekom Távközlési Nyrt. - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, aki a két cég vezetőjével aláírta a szerződést.

A két társaság vállalta azt is, hogy a következő két évben nettó 20-20 milliárd forintot fordít a mobil szélessáv fejlesztésére, amelynek révén Magyarország területének 90 százalékán lehet majd használni ezt a szolgáltatást - mondta Kóka János. Hozzátette, hogy a két társaság ezeket az összegeket az előre betervezett fejlesztéseken felül fordítja beruházásokra, amelyek során társasági adókedvezményt nem vehetnek igénybe, európai uniós forrást nem használ­hatnak fel.

A gazdasági tárca minden eszközzel elő kívánja segíteni az internethasználat további terjedését, s ennek egyik eszköze mobil szélessávú lefedettség kiterjesztése - magyarázta a miniszter, hozzátéve, hogy jelenleg 100 lakosból 40 képes mobil szélessávot használni, s ez a szám 2010-re 98-ra fog nőni. Ami azt is jelenti, hogy az ország valamennyi ezer főnél nagyobb lélekszámú településében lesz mobil szélessávú hozzáférés - rögzítette Kóka János. A fejlesztésekre Magyarország hét régiójából hatban kerül sor, a jelenleg legjobb lefedettségű közép-magyarországi régió a hetedik - sorolta a várható fejleményeket a szakminiszter.

"Biztos vagyok abban, hogy e korrekt, mindenki számára előnyös megállapodással tovább gyorsulhat a versenyképes áron elérhető, jó minőségű mobil szélessáv elterjedése Magyarországon, s így az elmúlt hetek egyeztetéseinek legfőbb nyertesei azok lesznek, akik mind a Minisztérium, mind a Magyar Telekom számára a legfontosabbak: a fogyasztók, az ország lakossága" - hangsúlyozta a bejelentés kapcsán Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója.

"A kormányzatnak a koncessziós szerződésben megfogalmazott, országos szélessávú hálózat kiépítésének igénye jól igazolja a Pannon eddigi szélessávú hálózatfejlesztési stratégiáját. A Pannon a jelenleg meglevő, az ország 95 százalékát lefedő, internetezésre, böngészésre és levelezésre alkalmas szélessávú hálózata már eddig is elérhetővé tette az internetet az ország szinte teljes egészének, lehetővé téve ezzel a hátrányos helyzetben levő területek gazdasági felzárkózását a távmunka és távoktatás lehetőségének megteremtésével. A jelenleg meglevő EDGE-lefedettség jó alapot teremt a Pannonnak a szélessávú hálózat továbbfejlesztésére" - nyilatkozta Ove Fredheim, a Pannon vezérigazgatója.

A Pannon nagy lépésnek értékeli a koncessziós szerződés meghosszabbítást, hiszen ezzel egy olyan jövőkép rajzolódik ki Magyarországon, ahol az infokommunikációs infrastruktúra fejlesztése a gazdasági fejlődés egyik motorja lehet. "A dinamikusan fejlődő mobil szélessáv-hálózat hasonló felhasználói szokásváltozást eredményezhet, mint amit megfigyelhettünk a telefonálási szokások megváltozása tekintetében: mára gyakorlatilag mindenkinek van mobil telefonkészüléke, míg a vonalas telefon terjedése megállt. A húsz milliárd forint értékű hálózatfejlesztésnek és az országos lefedettségnek köszönhetően pár éven belül a mobil internet komoly alternatíváját jelentheti a vezetékes internetnek" - tette hozzá Ove Fredheim.

Jelenleg Magyarországon 100 lakosra 104,4 mobil előfizetés jut, ezzel Európa élmezőnyéhez tartozunk - mondta Pataki Dániel, a Nemzetközi Hírközlési Hatóság vezetője, aki úgy vélte, hogy a magyarországi mobilszolgáltatók (a jelenlévőket kiegészítve a Vodafone-nal) a rendelkezésükre álló frekvenciákkal egyenlő feltételek között versenyezhetnek 2014-ig. A szélessávú penetráció jelenleg Magyarországon már 16 százalékos, ebből a vezetékes technika aránya 12 százalékos, ezen belül az ADSL elérés 7 százalék, a kábel tv elérés 5 százalék, a vezeték nélküli elérés aránya 4 százalék, ebből 2 százalék a 3G-s technológia és ugyancsak 2 százalék az úgynevezett wifi - jelezte Pataki Dániel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások