Seagate: fertőzött Maxtor merevlemezek kerültek ki

Seagate: fertőzött Maxtor merevlemezek kerültek ki

2007. november 13. 12:26, Kedd
A Seagate némi habozás után megerősítette, hogy több trójai vírussal fertőzött merevlemez került a boltokba, amiért ők kínai partnerüket okolják. A Western Digital eközben energiatakarékos sorozattal újít.

A gyárilag vírusos merevlemezekre elsőként a Kaspersky hívta fel a figyelmet, amely egy Hollandiában értékesített példányon bukkant a trójaira. A Maxtor 3200 fertőzésével kapcsolatban a Seagate először tagadta egy ilyen eset lehetőségét, ám most megerősítették, hogy az augusztus után értékesített példányoknál igenis előfordulhatott ilyen malőr.

A szóban forgó trójai AutoRun-AH névre hallgat és elsődleges feladata az online játékoknál használt belépőnevek és jelszavak felkutatása és továbbítása egy kínai szerverre. Nem véletlen, hogy a gyártó most egyik kínai partnerét okolja, amelynél a jelek szerint valóban bekövetkezhetett a sorozatos fertőzés, még mielőtt a frissen legyártott példányok a boltokba kerültek volna. Az eset még politikai vitákat is kiváltott, azt követően, hogy néhány fertőzött 500 GB-os példány Tajvanon bukkant fel Azt nem tudni, hogy pontosan mennyi merevlemez érintett az ügyben.

A Western Digital a napokban követte a Hitachi példáját és szintén energiatakarékos sorozatot jelentett be, amelynek tagjai a cég közleménye szerint 4-5 wattal kevesebbet fogyasztanak mint a konkurencia hasonló fejlesztései. A GreenPower család egy-egy példánya ezzel évente 10 dollár megtakarítást jelent a vállalatoknak, ami nem tűnik nagy összegnek, ám több száz, netán több ezer ilyen merevlemez esetén már nem elhanyagolható nagyságrendet ér el.

A takarékos példányok 500 és 750 GB-os, illetve 1 TB-os változatban jelennek meg, támogatják az IntelliPower, IntelliSeek és IntelliPark technológiákat, 16 MB gyorsítótárral, és természetesen SATA interfésszel érkeznek. Áruk 150, 250, illetve 350 dollár.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások