Elutasították a nyomtatóra kivetett jogdíjat a németek

Elutasították a nyomtatóra kivetett jogdíjat a németek

2007. november 14. 13:06, Szerda
A Düsseldorfi Tartományi bíróság ítélete szerint nyomtatókra nem vethető ki jogdíj.

A precedens értékű pert a Wort szerzői jogi társaság (VG Wort) indította a Canon Németország ellen. Az eljárás célja annak megállapítása volt, hogy kivethető-e szerzői jogdíj a fénymásolók és a szkennerek után a nyomtatókra is. "A bíróság ismét elutasította a beadványt, hiszen senki sem azért használ elsősorban egy nyomtatót, hogy védett tartalmakat másoljon le" - kommentálta a döntést Bernhard Rohleder, a BITKOM német szakmai szervezet vezetője.

Korábban a bíróságok hasonlóképpen döntöttek az Epson, a Kyocera Mita és a Xerox ellen indított szerzői jogi perekben is. A VG Wort fellebbezhet a német legfelső bíróságnál az ítélet ellen, amely egyébként december 6-án foglalkozik egy hasonló beadvánnyal.

A jogvédő szervezet azt szerette volna elérni, hogy a 10 és 300 euró közötti szerzői jogdíjat vessenek ki a nyomtatókra, a pénzt pedig a szerzők és a kiadók kapnák meg. A VG Wort azt a lehetőséget igyekszik kihasználni, amelyet az idén ősszel elfogadott új német szerzői jogi törvény tesz lehetővé. A jogszabálynak köszönhetően a szakértők szerint ugyanis hamarosan - akár a készülékek árának 5 százalékával is emelkedhet a számítógépek és a nyomtatók ára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások