Gondolatokkal irányítható protézis

Gondolatokkal irányítható protézis

2007. november 16. 13:24, Péntek
A bécsi Otto Bock Health Care Products cég szakemberei olyan új intelligens protézist mutattak be, amelyet viselőik akár a gondolataik segítségével is vezérelhetnek.

"Ez a projekt joggal mondható szenzációsnak, hiszen az általunk kifejlesztett eszköz fantasztikus előrelépés az eddigi művégtagokkal szemben. Az intelligens protézis rendkívülisége abban rejlik, hogy minden egyes olyan izmot felhasználunk a műkar irányítására, amelyeknek alapvető feladata a mozgás vezérlése" - nyilatkozta Hans Dietl, az Otto Bock Health Care Products vezetője.

A hagyományos protéziseket három úgynevezett szabadságfok jellemzi, az új műkart azonban hét, amely azt jelenti, hogy enek köszönhetően jelentős mértékben nő a használók mozgási szabadsága. Az első beteg, aki megkapta az új protézist, Christian Kandlbauer osztrák állampolgár. A 20 éves fiatalember két évvel ezelőtt veszítette el egy áramütés következtében mind a két karját. "Kandlbauer a súlyos sérülései, a fiatal kora és a motivációja miatt ideális jelölt volt a számunkra" - közölte Manfred Frey, a bécsi AKH Plasztikai és Rekonstruktiv Sebészeti Klinikai Részlegének vezetője.

A hatórás beavatkozást Frey és csapata végezte el tavaly decemberben. A műtét után az elveszített karok mozgásáért felelős izmok képessé váltak az új művégtag irányítására. A vezérlési impulzusok felerősítésére a kutatók a mellizmokat használták fel. A protézisben pedig elektródákat helyeztek el, amelyek képesek fogni a felerősített jeleket. "Eddig mindenhez segítség kellett, most azonban már gyakorlatilag mindent el tudok magamtól is végezni. Sőt, nemrég visszatérhettem a munkahelyemre és újra teljes értékű szakemberként állhattam munkába" - mondta boldogan az autószerelőként dolgozó Christian Kandlbauer.

"Az új protézis használatkor a betegnek a már nem létező kezét el kell képzelnie egy 3D-s térben, majd ki kell találnia, hogy mit akar csinálni. A műkar pedig a gyakorlatba ülteti át a gondolatokat. A protézis vezérlése nagyon egyszerű" - hangsúlyozta Hans Dietl. "Az eszköz teljesen új dimenziókat nyit a végtagjaikat elveszítő emberek életében, akik számára minden mozdulat kész főnyeremény" - tette hozzá Manfred Frey.

Kandlbauer az első európai beteg, aki megkapta az új műkart. Az Egyesült Államokban további hét személy bevonásával végeznek teszteket. A művégtag sorozatgyártása a szakemberek szerint 3 éven belül indulhat el. A projekt költségvetése jelenleg 5 és 6 millió euró között van.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások