Változik a Vista aktiválása

Változik a Vista aktiválása

2007. december 4. 08:55, Kedd
Pontosabban annak ellenőrzése, hiszen az első javítócsomaggal eltűnik a csökkentett mód és kizárólag figyelmeztetések jelennek meg az aktiválatlan másolatokon. A szoftvergyártó kibővítette a Windows XP SP3 tesztelését.

A friss beszámolók szerint a Microsoft most azzal érvel a Vista mellett, hogy az egészen pontosan a felére szorította vissza a kalózmásolatok arányát az XP-nél megfigyelt szinthez képest. Ezt ők azzal magyarázzák, hogy az új operációs rendszer jóval komolyabb és hatékonyabb védelmi megoldásokat alkalmaz, így sokkal nehezebb megoldani a feltörést, ám érdekes módon ez is megváltozik az első javítócsomag érkezésével.

A jelenleg még tesztelés alatt álló SP1 ugyanis egy nagyon fontos részletet megváltoztat. A legérdekesebb, hogy megszűnik a csökkentett, redukált mód, amely eddig akkor lépett életbe, ha elmulasztottuk aktiválni operációs rendszerünket, illetve fals kulcsot használtunk fel. Ekkor gyakorlatilag használhatatlanná válik a rendszer, ám a Microsoft ezt nem tartja fair megoldásnak, ezért az SP1 után maradnak a figyelmeztető üzeneteknél, amelyek folyamatosan felhívják a figyelmet az aktiválás szükségességére. Emellett háttérnek egy nagy fehér tapétát kapunk, amely szintén arra figyelmeztet, hogy elmulasztottuk az aktiválást.

A felhasználónak két opció áll majd rendelkezésére, hogy kilépjen ebből a státuszból, az elsővel (Activate Now) azonnal aktiválhatja saját másolatát, míg a csak valamivel később megjelenő másodikkal (Activate Later) ezt némi halasztás után teheti meg. Az idegesítő figyelmeztetésekkel nem törődő felhasználók az üzenet kikapcsolásával korlátlan számban halaszthatják el a legális szoftver beszerzését, a megtért kalózok viszont a normál ár feléért, mintegy 119 dollárért ( 20428 forintért) juthatnak hozzá a jogtiszta változathoz.

"A gyanútlanul hamis szoftvereket használóknak kedvező megoldást szeretnénk találni" - mondta Mike Sievert, a Microsoft egyik marketingigazgatója. A WGA hitelesítő eljárás során a célszámítógép számos adatát, többek között az alaplap szériaszámát és a gép IP-címét is ellenőrzik, azonban ezeket az információkat nem használják fel személyes adatok megszerzésére - hangsúlyozta Sievert. A lépéssel kapcsolatban olyan vélemények is elhangoztak, miszerint ezzel ismét emelkedni fog a kalózmásolatok aránya, a kritikusok szerint pedig a Microsoft mindössze a Vista vonzerejét szeretné növelni, hiszen a jelenlegi számok azt mutatják, hogy még a kalózok sem érdeklődnek a szoftver iránt.

A legalább ennyire várt XP-s harmadik javítócsomag tesztelése időközben kibővült, a jelenlegi előzetesbe immár az MSDN és a TechNet előfizetői is betekinthetnek. A végleges verzió azonban csak jövőre várható, így nekünk egyszerű halandóknak még jó adag türelemre van szükségünk.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások