OLPC: leszállították Uruguay 100 ezer laptopját

OLPC: leszállították Uruguay 100 ezer laptopját

2007. december 4. 20:59, Kedd
Úgy tűnik, túljutott a kezdeti nehézségeken az One Laptop Per Child (OLPC) program, azonban a szakembereknek a sorozatgyártás beindulása után most új problémákkal kell szembe nézniük.

A múlt héten Uruguay megkapta 100 ezer darab OLPC XO típusú olcsó laptopját és jelenleg már a készülékek szétosztása folyik a különböző oktatási intézmények között. Az OLPC önkéntesei alig három nap alatt kiosztották az első ezer darab notebookot az Escuela No. 109 és más helyi iskolák diákjai között. A szervezet munkatársai a következő két hétben további 7000 darab XO-t osztanak szét, a fennmaradó 90 ezer készülék pedig a következő hónapokban talál majd gazdára. "A legnagyobb problémát jelenleg a laptopok ellopás elleni védelmének megszervezése és biztosítása jelenti" - emelte ki Ivan Krstic, az OLPC-projekt biztonsági vezetője, utalva arra, hogy koránt sem ülhetnek a babérjaikon.


A lopási kísérletek oka nyilvánvaló: olyan országok kisgyerekeihez kerül laptop, ahol az emberek éves átlagkeresete meg sem közelíti az OLPC árát, ezért nagyonis csábító lehetőségnek tűnik számukra egy szállítmány megszerzése és eladása. A szervezet éppen ezért kénytelen volt átfogó biztonsági koncepciót kidolgozni. Az első lépcsőt maga a laptop jelenti, amely nem szétszerelhető, hanem összeforrasztott alkatrészekből áll. Minden a gyárakból kikerülő modellt deaktiválnak és ezek csak egy speciális kulcs segítségével helyezhetők ismét üzembe.


A következő lépcsőt az jelenti, hogy minden OLPC XO-nak legalább naponta egyszer be kell jelentkeznie az interneten egy helyi szerverre. Amennyiben ez nem történik meg, úgy automatikusan deaktiválja azokat egy lopás elleni program (Anti-Theft Daemon). Uruguayban ráadásul a helyi hatóságok kikötötték, hogy minden eszközt a szállítás után ki kell csomagolni, elemekkel kell ellátni, USB-kulcsokról frissíteni kell. Mivel 100 ezer XO-ról van szó, érthető, hogy a folyamat miért csúszott ennyi időt.

Ugyanakkor jó hír az OLPC számára, hogy Peru hivatalosan is bejelentette: 260 ezer olcsó laptopot vásárol. Ezenkívül Carlos Slim mexikói milliárdos is 50 ezer készüléket akar vásárolni. Ez a két megrendelés újabb lendületet adhat a mostanában a csúszások miatt némileg kegyvesztett programnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások