Letöltési átalánydíjat akarnak kanadai szervezetek

Letöltési átalánydíjat akarnak kanadai szervezetek

2007. december 6. 23:18, Csütörtök
Két kanadai szervezet közösen olyan csomagot dolgozott ki, amely alapján a zenészek tisztes bevételhez juthatnának a zeneszámok csereberéléséből. A díjat az internethozzáférés árába építenék be.

A Kanadai Dalírók Szövetsége (SAC) és a Kanadai Zeneszerzők Egyesülete (CMCC) által nyilvánosságra hozott elképzelés értelmében a jövőben internethozzáférésenként havonta öt kanadai dolláros (3,39 eurós) átalánydíjat kellene fizetniük a felhasználóknak. A nem túl nagy összegért cserébe bárki letölthetné az internetről akár a szerzői jog által védett műveket is. A két szervezet már el is kezdte gyűjteni a támogató aláírásokat.

"A csomagunk nem változtatna az emberek zenéhez fűződő viszonyán, de ezután senkit nem perelnének be, sőt, ellenkezőleg: a fájlcserélő rendszereken és más technológiák segítségével terjesztett zenék is teljesen legálissá válnának. Ráadásul így a producerek, a kiadók és a zenészeket segítő szakemberek is megfelelő és tisztességes javadalmazásban részesülhetnének. Hisszük, hogy így eljöhetne Kanadában a zenészek aranykora" - áll a javaslatban .

A két szövetség abból indult ki, hogy Kanadában évente 1,6 milliárd zeneszámot csereberélnek az emberek, 2005-ben azonban csupán 38 millió zeneletöltésért fizettek a felhasználók. A P2P-hálózatokban 79 millió felvétel volt elérhető, míg a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) partnerei 40 országban csupán 3 millió zenei albumot tudtak értékesíteni.

A SAC és a CMCC módosítaná a kanadai szerzői jogi törvényt, hogy a díjak közé bekerülhessen a zenei fájlok csereberéléséért kapható összeg. Azt azonban továbbra is kikötnék, hogy a fájlcserélés csak akkor lenne legális, ha egyik fél sem értékesíti a műveket. Vagyis mindenki kizárólag saját célra másolhatna és tölthetne le zeneszámokat. Az öt kanadai dolláros összeg a két szervezet szerint korrekt, de a bevezetésével a zeneipar is jól járna, hiszen dollármilliókat spórolhatna meg a pereken és az ügyvédi költségeken, miközben az iTunes és más szolgáltatók léte sem kerülne veszélybe, hiszen exkluzív tartalmakkal jelentkezhetnének.

A SAC és a CMCC mindenesetre tárgyalásra hívták a zeneipar, a fogyasztóvédelmi szövetségek és az internetszolgáltatók képviselőit. Korábban már számos szakember, köztük Peter Jenner brit zenei menedzser és Gerd Leonhard jövőkutató is felvetette az átalánydíjas fizetés ötletét, a zeneipar azonban eddig mereven elzárkózott minden hasonló jellegű megoldás elől.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások