Párizs - átmenetileg leállították a vezetéknélküli hálózatokat

Párizs - átmenetileg leállították a vezetéknélküli hálózatokat

2007. december 7. 20:55, Péntek
Miután a francia főváros könyvtáraiban dolgozók különböző problémákról, rosszullétekről számoltak be, felfüggesztették a WLAN-hálózatok működését.

Párizsban számos bibliotékában szereltek fel nyilvános WLAN-hotspotokat, amelyeket eddig a helyiek nagy megelégedéssel használták. Az alkalmazottak azonban korántsem örülhettek maradéktalanul az új termináloknak, ugyanis a hálózat felépítése után megszaporodtak a különböző egészségügyi panaszok.

A 20 minutes nevű franci lap tudósítása szerint a francia főváros négy könyvtárának 100 dolgozójából 40-en panaszkodtak arra, hogy mióta a rendszer üzemel, gyakran vannak fejfájásaik, szédülnek, rosszul vagy fáradtnak érzik magukat. A problémákra a francia szakszervezetek hívták fel egy biztonsági és egészségügyi kérdések kivizsgálásával foglalkozó helyi bizottság figyelmét.

Az esetek száma annyira megnőtt, hogy az üggyel a városvezetők is kénytelenek voltak foglalkozni. "Komolyan kell vennünk ezeket a panaszokat" - mondta Christophe Girard párizsi kulturális megbízott. A szakemberek most meg akarják tudni, hogy a WLAN-hotspotok működése milyen pszichológiai és fizikai panaszokat okozott a könyvtári dolgozóknál A környezetvédelmi szervezetek azonnal felszólították a párizsi vezetőket, hogy az esetek teljes körű kivizsgálásáig hirdessenek a vezetéknélküli hálózatok kiépítésére vonatkozó moratóriumot.

Érdekesség, hogy a Priartem és az Agir nevű francia civil szervezetek már hónapokkal korábban felhívták a figyelmet a lehetséges veszélyekre és követelték, hogy az iskolákban semmiképpen se építsenek ki WLAN-rendszereket. A francia környezetvédelmi minisztérium megbízta az Afsset francia egészségügyi hivatalt a WLAN- és más vezetéknélküli hálózatok esetleges káros sugárzásainak kivizsgálására. Kérdés, hogy az ügy mennyire hátráltatja majd a Párizs digitális várossá alakítását célzó terv végrehajtását és milyen csúszásokat eredményezhet.

Mint ismeretes, Párizs idén év végéig mintegy 400 ingyenes vezetéknélküli csomópontot akart kiépíteni. A hotspotokat elsősorban parkokban, tereken, könyvtárakban és egyéb közterületeken szerelik fel és eddig már négy bibliotékában volt lehetőség a csomópont használatára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások